Koncert ve škole věnovali seniorům

náhled souboruDalší, již třetí ročník koncertu k poctě Emy Destinnové, který pravidelně organizuje základní škola nesoucí jméno této světoznámé zpěvačky, byl letos věnovaný seniorům z Domova důchodců v Šolínově ulici.

Ti nejen že si přišli poslechnout koncert vážné hudby do auly školy, ale jejich vystoupení bylo zařazeno i do programu. Užaslí diváci tak sledovali dojemné vystoupení pětadevadesátileté Růženy Gottliebové, která bývala členkou baletu Národního divadla, později herečkou a nyní je obyvatelkou domova. S Petrem Veletou, který se věnuje taneční terapii pro seniory, předvedli baletní výstup, který neztratil své kouzlo, přestože paní Gottliebová "tančila" v kolečkovém křesle. Uznalý potlesk si vysloužila i "tanečnice" s chodítkem paní Kučerová.

Koncert pro seniory byl startem pro spolupráci mezi seniory a školáky ze ZŠ Emy Destinnové. "Plánujeme častější setkávání s obyvateli domova, děti tam budou předvádět různá hudební nebo taneční vystoupení," říká ředitelka školy Ludmila Fišerová. Na spolupráci se těší i ředitelka Domova Eva Kalhousová, která oceňuje zájem o seniory. "I staří lidé se chtějí ve svém věku ještě bavit," podotkla. Vystoupením dětí chceme otevřít i znovu zprovozněné prostory domova.

Vystoupení sopranitky Jany Kačírkové a klavíristy Pavla Matyáše, kteří se předvedli s nejznámějšími skladbami Mozarta, Dvořáka nebo Smetany, doplnil kvintet Pražské komorní žestě. O pozvání umělců rozhodly samy děti, které vystoupení uhradily z výtěžku z předvánočního jarmarku.


Bývalá primabalerina, pětadevadesátiletá Růžena Gottliebová, dokáže předvést baletní pohyby i v kolečkovém křesle.