Po street party zůstal nepořádek, radnice proti akci protestuje

náhled souboruNejen obyvatelé domů kolem Vítězného náměstí a kolemjdoucí, ale i radnice byla zaskočena a nemile překvapena rušnou street party, kterou v březnu uspořádaly "Iniciativa za sociální fóra" a "Iniciativa Ne základnám". Ohlašovatelem celé akce byl bývalý zastupitel hlavního města Prahy Miroslav Prokeš (KSČM). Starosta Tomáš Chalupa proti jejímu uspořádání dodatečně protestoval.

Na cestě vedoucí k budovám vysokých škol na Vítězném náměstí se sešlo v pátek 16. března na šest stovek účastníků párty, kteří se v rámci protestu bavili techno hudbou z reproduktorů, popíjeli a tančili. Městskou část a občany centrální části Dejvic nejen že o plánované akci nikdo oficiálně neinformoval, ale starosta Chalupa se především domnívá, že do míst jako je Vítězné náměstí akce podobného charakteru s hlučnou hudební produkcí nepatří. "Bohužel nejsme ti, kdo podobné akce povolují, takže nám nezbývá, nežli se od ní pouze touto formou distancovat," uvedl starosta.

O akci nebyla informována ani Technická správa komunikací. "V naší správě je pozemek pod cestou, nikoliv samotná cesta. Netušíme, na čí povolení se street party konala," uvedla Jitka Pohludková z TSK. Účastníci techno diskotéky se však pohybovali i na pozemcích Vysoké školy chemicko-technologické. "O akci jsme nevěděli a o povolení nás nikdo nežádal," uvedla tisková mluvčí VŠCHT Ivana Cerhová s tím, že Miroslavu Prokešovi vedení školy již v minulosti akci nepovolilo. Prokeš však tvrdí, že akce se konala výhradně na veřejné komunikaci. "Naše ohlašovací povinnost v takovém případě končí u magistrátu, kde byla řádně ohlášena již v prosinci," uvedl.

Úklid jen napůl

Po účastnících street party zůstaly nahromaděné odpadky. Největší nepořádek sice organizátoři ještě týž večer sesbírali do pytlů, ale nechali je v místě a vítr je opět znovu rozfoukal. "Pokud se po našem odchodu někdo v pytlích přehraboval a odpadky rozesel po okolí, odpovědnost neleží v žádném případě na nás," tvrdí Prokeš. Ještě tři dny po akci ovšem inspektoři životního prostředí radnice zjistili nahromaděné pet lahve, kelímky, skleněné lahve, papíry apod. V blízkosti místa konání však zůstala také rozbitá výloha a škody na dopravním značení.

"Vyzvali jsme vlastníky pozemků, tedy Technickou správu komunikací a Vysokou školu chemicko-technologickou, a samotné organizátory street party, aby přilehlé ulice řádně uklidili," řekl radní pro pořádek Jan Záruba s tím, že radnice Prahy 6 dbá na čistotu nejen obecních pozemků, ale i těch v majetku soukromníků. Vysoká škola uklidila svůj pozemek až v rámci pravidelného úklidu, přestože nepořádek nevznikl jejich vinou. Všechny ostatní odpadky, které zbyly na cestě po návštěvnících techno akce, musela uklidit městská část na vlastní náklady. Organizátoři, kteří tvrdí, že po sobě uklidili, však odmítli nároky městské části na uhrazení úklidu, proti nimž by se případně bránili i právní cestou.