Poukázky částečně nahradí peněžité dávky

Radnice zabrání zneužívání sociálních příspěvků k nákupu alkoholu a tabáku

Lidé, kteří si na radnici chodí pro příspěvek na živobytí, už si za něj např. alkohol nebo cigarety nenakoupí. Naopak, radnice dohlédne na to, aby za něj dostali to, co skutečně k živobytí potřebují. Městská část se jako první spolu s Prahou 2 a 12 zapojila do projektu "Poukázky v nouzi" a místo peněz bude žadatelům o dávky částečně platit poukázkami.

"Poukázky zajistí správné a cílené užití peněz, a tím omezí i jejich případné zneužití," vysvětlil starosta Tomáš Chalupa. Zkušenosti pracovníků úřadu jsou totiž takové, že žadatelé systém podpory zneužívají a získané peníze často použijí právě k nákupu alkoholu a cigaret. "Tito lidé jsou u nás léta vedení, jsou na podpoře dlouhodobě a evidentně se nesnaží zlepšit svoji finanční situaci vlastním přičiněním," uvedla vedoucí odboru sociálních věcí radnice Jitka Černá. Revoluční novinku spustila radnice v březnu. Pilotní projekt potrvá do konce tohoto roku a počítá s nákupem poukázek od dodavatele Ticket servis za jeden milion korun. Za ně bude možné nakupovat ve vybraných obchodech. Na první pohled běžná poukázka má na lícní straně uvedeno, že na ni lze nakoupit výhradně potraviny, hygienické potřeby, oděv a obuv. "Nelze za ni platit v restauracích a v obchodech na ni nelze na vrátit hotovost," doplňuje tajemnice úřadu Lenka Pokorná.

Poukázky namísto peněz dostanou lidé, kteří mají nárok na příspěvek na živobytí. Tuto možnost připouští zákon o pomoci v hmotné nouzi, který začal platit počátkem letošního roku. Radnice doufá, že tak těmto lidem znesnadní dávky zneužívat nebo alespoň sníží možnost jejich utrácení za věci, na něž nejsou dávky určeny.

Poukázky nejsou pro každého

V každém případě se podle starosty Chalupy bude k vydávání poukázek přistupovat individuálně. "Naši pracovníci mají dlouhodobou zkušenost s těmito lidmi, takže dokáží posoudit, jakým způsobem se jim budou dávky vyplácet," dodala Černá. "Hodně z nich nikdy nepracovalo a pracovat nechce." Podle odhadů radnice jsou to tři čtvrtiny žadatelů z těch, kterým radnice příspěvek na živobytí vyplácí. Příspěvek na živobytí může měsíčně dosahovat až 3126 korun. Nyní eviduje úřad šesté městské části sto čtyřicet žádostí od občanů, kteří na něj mají nárok. Lidí, kteří si aktivně shánějí práci nebo jsou v invalidním důchodu bez nároku na podporu, se to pravděpodobně nedotkne. Projekt poukázek se netýká ani příspěvku na péči nebo přídavků na děti.

Radnice počítá s tím, že vydávání poukázek bude kombinovat s výplatou peněz. "Je nutné vyplatit část peněz na případný nákup léků nebo na jízdenky MHD," uvedla Jitka Černá.

Zatímco v Česku je poukázkový systém novinkou, podobnou praxi podle starosty využívá již řada evropských zemí a je realizována i ve Spojených státech. "My vycházíme konkrétně ze zkušeností našeho partnerského města Chicaga," upřesnil Chalupa. Předpokládá, že pokud se systém osvědčí, mohl by se časem využívat nejen v celé Praze, ale i v České republice. "V Praze 6 jde zatím o pilotní projekt, během kterého budeme vylepšovat detaily," dodal starosta Chalupa.

Tlačítka o pomoc

Současně se zavedením nového projektu radnice plánuje zlepšit systém ochrany pracovníků na odboru sociální péče, kde se dávky vyplácejí. Už dnes se totiž úředníci potýkají s agresivitou lidí, kteří si chodí pro sociální dávky. "Sociální pracovnice často slýchají nadávky, nedávno tu drogově závislý mladík vyhrožoval úřednici smrtí a chtěl peníze," podotkla tajemnice úřadu Lenka Pokorná. Zaměstnance sociálního odboru před výhrůžkami a agresivními výpady hlídají strážníci městské policie. "Zasahují téměř každý úřední den," dodala Jitka Černá. V budoucnu by měl proto mít každý zaměstnanec sociálního odboru na svém stole "bezpečnostní tlačítko", které po zmáčknutí avizuje potíže u bezpečnostní služby úřadu.