S jarním úklidem pozor na parkování

Šedivé a zaprášené ulice prokouknou po jarním úklidu komunikací, který v Praze 6 začal 2. dubna a potrvá do 23. května. K Technické správě komunikací, která zajišťuje úklid vozovek, se připojí městská část s úklidem chodníků, který bude probíhat současně, ve stejný den.

Je proto nutné, aby řidiči sledovali dopravní značení (umístěné se 7 denním předstihem) a včas přeparkovali svá vozidla. "Při úklidech vozovek se tolerovalo stání na chodníku, nyní se uklízí zároveň chodník, proto je nutné auta odvézt úplně," dodává inspektorka životního prostředí radnice Alice Zajícová. Neukáznění řidiči mohou znehodnotit úklid ­ to, co zůstane pod auty vítr opět rozfouká. Z vozovky proto budou auta odtažena, v případě stání na chodníku budou městští strážníci udělovat pokuty. Za případný odtah řidiči zaplatí 1300 korun plus 150 korun parkovného za první den.

Úklidy se vyhnou pouze státním svátkům, jinak čištění některých bloků bude probíhat i o víkendech. Komplexní úklid TSK je poprvé rozšířen o nové úseky komunikací, nově tedy bude proveden v oblasti Jivin, Padesátníku, Šáreckého údolí, Sedlce, Ořechovky a Střešovic. Tento úklid dosud na vlastní náklady zajišťovala městská část. Oproti podzimním měsícům je do úklidu zahrnuto i 12 bloků v Bubenči, Dejvicích a Hradčanech.

Podrobný harmonogram čištění naleznete na stranách 10 a 11. S ohledem na výkopové práce probíhající na některých místech Prahy 6 může dojít ke změnám, ty budou uvedeny na www.praha6.cz.

K jarnímu úklidu se mohou obyvatelé připojit na svých zahrádkách. Pro staré listí, větve a trávu budou přistaveny kontejnery označené logem Prahy 6. "Kontejnery jsou výhradně na rostlinný odpad, pro domovní jsou určené kontejnery pravidelně přistavovené magistrátem," upozorňuje A. Zajícová. Seznam stanovišť najdete na straně 15 i na www.praha6.cz