Semafor na Patočkově bude stát v dubnu

Slibovaný semafor na křižovatce Patočkovy a Bělohorské ulice bude stát již začátkem tohoto měsíce. Radnice o něj usilovala co nejdříve od říjnové tragické nehody, přesto jeho zřízení trvalo přes půl roku. Do té doby křižovatce pomohlo svedení dopravy do jednoho jízdního pruhu.

"Instalace semaforu podléhá stavebnímu i územnímu řízení, které má své lhůty," sdělil David Nováček z dopravního oddělení magistrátu s tím, že stavba již má územní rozhodnutí a stavební povolení bude platné v nejbližších dnech. "Před vydáním povolení se k němu musejí vyjádřit například památkáři, správci sítí, odbor dopravy  Bez těchto dokladů je nelze vydat a poté běží ještě odvolací lhůty," vysvětluje zdlouhavý proces Nováček. "My jsme vydali souhlasné stanovisko," říká za odbor dopravy magistrátu. Přípravné práce pro stavbu semaforu již začaly a lze předpokládat, že bude na křižovatce stát začátkem měsíce. "Semafor bude dynamicky řízen podle potřeb dopravy, bude mít detektory pro plynulý provoz vozidel i tramvají a pro chodce tlačítko, kterým mohou provoz zastavit," upřesňuje David Nováček.

Z dopravních opatření, o kterých magistrát na frekventované Patočkově a Evropské rozhodl, již došlo ke zvýšení intenzity veřejného osvětlení. V jedenácti místech se vyměnila svítidla za jiná, s vyšším výkonem.

Začaly práce na zrušení přechodů pro chodce před hotelem Diplomat, vokovickým hřbitovem a na Patočkově proti Skupově ulici. Kromě vybroušení bílých pruhů je nutné znovu zvednout obrubníky, odstranit svislé značky a někde instalovat zábradlí. S protismykovým nástřikem Rocbinda se čeká na stabilní teplé a suché počasí.