Jesle na Petřinách končí, místo nich bude školka

Jediné zařízení v Praze 6, kam rodiče mohli umístit děti do tří let, končí provoz na konci června. Na místě jeslí v Šantrochově ulici na Petřinách vznikne mateřská škola. O ukončení ztrátového provozu jeslí rozhodli v dubnu zastupitelé.

Zájem rodičů o umístění dětí do jeslí byl v Praze 6 v posledních letech minimální. „Kapacita jeslí je již několik let nenaplněná a provoz, který zajišťuje Pečovatelská služba, velmi neekonomický,“ vysvětluje radní pro sociální problematiku Jan Holický. Z Prahy 6 využívalo jesle k dennímu pobytu dvanáct dětí z celkové kapacity 55 míst. Další děti byly z jiných městských částí nebo z různých míst, například z Berouna, Kladna, Roztok.

Rodiče také využívali možnost umístit dítě v jeslích na 5 dní v měsíci, což je maximální doba, aby nepřišli o rodičovský příspěvek. „Z celkových nákladů na provoz 3,6 milionu korun se na platbách rodičů vrátil jeden milion a ztráta tak dosahovala více než dva a půl milionu korun. Tento rozdíl dotovala městská část prostřednictvím Pečovatelské služby, jejímž je zřizovatelem,“ uvádí ekonomické důvody rozhodnutí Holický.

Školka se postará i o mladší děti

Na místě jeslí vznikne mateřská škola, zajišťující však i péči o děti mladší tří let. „Kapacita ve školkách je naplněná a městská část má na rozdíl od jeslí povinnost tato místa zajistit,“ říká Holický.

Budova v Šantrochově ulici zůstane v majetku městské části. Radní však teprve budou jednat o tom, zda školku nabídnou soukromému poskytovateli či zda se o ni bude starat přímo městská část, jak je tomu u ostatních.

Hledá se náhradní řešení

Jana Soukupová, ředitelka Pečovatelské služby jakožto zřizovatele jeslí, odmítá případné poškození rodičů. „Máme zjištěno, že kromě dvou dětí z naší městské části, odcházejí ostatní v září do mateřských školek.“ Proti zrušení jeslí vystoupila na zastupitelstvu paní Klim, jejíž syn navštěvuje jesle pět dní v měsíci. Podle ní měla městská část před zrušením jeslí pracovat na zefektivnění provozu. Proti zrušení jeslí se postavili i komunističtí zastupitelé.

Přestože se jedná o pár rodičů, kteří budou muset od července řešit problém, kam umístit své dítě, radnice je nenechá zcela bez pomoci. „Jednáme se zřizovateli jeslí Praze 1 a 7, zda by bylo možné několik míst rezervovat pro děti z Prahy 6 za určitý příspěvek na provoz,“ sdělil radní Holický.

V případě, že by rodiče chtěli dítě umístit do soukromých jeslí, uvažuje radnice, že by i v tomto případě hradila část příspěvku. „Systém se dopracovává. Přispívali bychom v případech, kdy je důvodem umístění dítěte do jeslí práce. Limitem by byl i příjem rodiny,“ dodal radní. Takto radnice již přispívá na jesle rodičům, jejichž příjem je na hranici životního minima. Cílený příspěvek rodinám, které pomoc potřebují, je podle Holického pro městskou část výhodnější než dotovat drahý provoz jeslí. Při současné situaci dojde k úspoře peněz ve výši cca dva miliony korun.