Radní vydali „jízdní řád“ Prahy 6

Základní dokument o směřování městské části, jakýsi jízdní řád pro následující čtyři roky, je na světě. Programové prohlášení rady městské části pro období 2006–2010 je ve dvou tisících výtisků k dispozici v informačních kancelářích radnice a je i na jejích webových stránkách.

„Nejde jen o obecný dokument. Ale o materiál, který říká v jakém stavu se městská část nachází a konkrétně definuje věci, kterých chce rada dosáhnout,“ říká starosta Tomáš Chalupa, který tím zároveň vysvětluje, proč se na programové prohlášení čekalo déle. Dokument také jasně říká, co Praha 6 chce či ne, za jakých podmínek a v jakém časovém horizontu. Obsahuje soupis jednotlivých investičních akcí a jejich pořadí s tím, že rada již nyní ví, co bude zcela financovat městská část, na jakých investičních akcích se bude podílet a v jakých případech bude vybírat soukromého investora.

Programové prohlášení je postaveno na koaliční smlouvě mezi ODS a SNK-ED a také na „Dohodě o spolupráci při realizaci společného strategického programu rozvoje Prahy 6“ mezi ODS a ČSSD. „Čekají nás totiž úkoly, jejichž řešení vyžaduje širokou podporu politické reprezentace. Mezi ně patří zejména výstavba metra a dokončení obou dopravních okruhů,“ podotýká Chalupa.

Programové prohlášení v oblastech zdravotnictví, dopravy, bezpečnosti, kultury a dalších vychází z programů nastartovaných v minulém období. Novinkou je program pomoci lidem po deregulaci nájemného, jehož konkrétní podobu představí radnice tento měsíc. „Radnice už od listopadu neobsazuje uvolněné byty a chystá nová pravidla pro jejich přidělování,“ uvedl starosta. Současně s Programovým prohlášením vydala radnice Zprávu o městské části Praha 6, která shrnuje plnění programového prohlášení za minulé volební období.