Zemřel legionář a velký vlastenec

Ve věku nedožitých 90 let zemřel 3. dubna generálmajor Antonín Špaček, předseda Československé obce legionářské, Čestný občan Prahy 6.

Celosvětově uznávaný bojovník, legionář a hrdina 2. světové války Antonín Špaček zemřel po krátké nemoci ve věku 89 let.

„S hlubokým pohnutím jsem přijal zprávu o náhlém úmrtí vzácného člověka, u kterého jsem si vážil jeho opravdového vlastenectví. Jsem velmi hrdý, že si ho ve vzpomínkách mohu uchovat jako člověka stále dobře naladěného, s úsměvem na tváři, který všechny těžkosti a životní nástrahy překonával s veselou myslí,“ řekl starosta Tomáš Chalupa, který Antonínu Špačkovi udělil před dvěma lety titul Čestný občan Prahy 6. „Postupem doby jsme se stali skutečnými přáteli,“ dodal starosta.

Antonín Špaček za války bojoval ve Francii a v československé peruti Britského královského letectva (RAF). Ve Francii sloužil v 1. československém pěším pluku a zúčastnil se bojů proti Němcům. Po kapitulaci Francie se s československými jednotkami přeplavil do Velké Británie. Zde absolvoval několik kurzů a v sestavě československé motorizované brigády se zúčastnil obléhání přístavu Dunkerque.

Tři roky po válce a návratu do vlasti byl Antonín Špaček ve vykonstruovaném procesu odsouzen k deseti letům těžkého žaláře a řadu roků strávil v uranových dolech. V roce 1969 ho stát rehabilitoval. Po revoluci získal v roce 1993 hodnost generálmajora. Zapojil se do práce Československé obce legionářské, v jejímž čele stál od roku 2001.

Během svého života dostal několik nejvyšších našich i zahraničních vojenských vyznamenání. Řád Důstojníka čestné legie Francouzské republiky mu osobně udělil prezident Jacques Chirac. Vloni mu prezident Václav Klaus propůjčil Řád bílého lva.


V září 2005 převzal Antonín Špaček titul Čestný občan Prahy 6.