Kultura na Dejvické přitáhla davy

Nápad oživit Dejvickou třídu se ujal a zdá se, že kultura je to, co veřejnost v Praze 6 baví a zajímá. Na Květnové slavnosti, které byly přehlídkou hudby a divadelních vystoupení, se přišlo podívat kolem šesti tisíc lidí.

Květnové slavnosti na Dejvické se konaly u příležitosti konce 62. výročí konce 2. světové války. Podle starosty Tomáše Chalupy ale bylo cílem kulturního programu na Dejvické oslavit konec bojů v Evropě trochu jiným způsobem, než jak Den vítězství slaví armáda. Letošní ročník poskytl prostor kulturním institucím, které mají v Praze 6 svoji scénu. Díky scéně v Šárce zde bylo zastoupeno i Národní divadlo. Na pódiu se vystřídali jeho sólisté Zdena Sýkorová, Jana Kloubová, Luděk Vele či Pavel Horáček, které doprovodil orchestr Národního divadla vedený Janem Chalupeckým. Program po slavnostním zahájení starostou, který poděkoval návštěvníkům za účast, bylo vystoupení Posádkové hudby Praha. Hudebním překvapením pro diváky byl koncert Waldemara Matušky. Vystoupení dlouholetého obyvatele Hanspaulky trvalo přibližně půl hodiny a jeho součástí byly také největší hity z jeho repertoáru, kterými jsou například Slavíci z Madridu, Tereza nebo píseň Holky já mám všechny rád. Následovalo vystoupení divadla Semafor. Jiří Suchý kromě koncertu nachystal pro diváky i překvapení. Legendární hudebník je sběratelem vojenských helem z druhé světové války a pro diváky připravil jejich přehlídku na hlavách hereček divadla. Závěr slavností patřil Dejvickému divadlu a inscenaci o fotbalových rozhodčích Šťovík, pečené brambory.

Proti minulým ročníkům bylo počasí chladnější a větrnější. Diváky však od návštěvy programu neodradilo. Lidé sledovali představení z oken nebo dokonce ze stavebního výtahu.

Kulturní akce v Dejvicích začala před dvěma lety při příležitosti oslav 60. výročí konce druhé světové války. Druhý ročník měl za cíl vyzdvihnout spolupráci Prahy 6 s ČVUT.

 


Árií Přemysla „Ó vy lípy“ ze Smetanovy opery Libuše a svým barytonem oslnil publikum Daniel Hůlka za doprovodu Orchestru opery ND.



Oblíbená dvojice Jitka Molavcová a Jiří Suchý potěšila diváky pásmem známých semaforských hitů.
 


Jitka Molavcová předváděla také Suchého sbírku válečných přileb.



U příležitosti 62. výročí konce 2. světové radnice se v Dejvicích uskutečnily pietní akty. Za přítomnosti zástupců městské části, armády i válečných veteránů byla uctěna památka legionářů u památníku na Vítězném náměstí, válečných parašutistů v Technické ulici a čs. zahraničních letců RAF na nám. Svobody.



Lubomír Brabec nadchl Dejvickou Vivaldiho koncertem D–dur pro kytaru a orchestr.



Přes šest tisíc lidí navštívilo odpolední program na Dejvické třídě. Největší publikum měl bývalý obyvatel Baby Waldemar Matuška. Odpoledne se i počasí umoudřilo a lidé mohli odložit deštníky.

Foto: Roman Kelbich.