Obřadní síň se vrací do Skleňáku

Do jedné z nejvýznamnějších architektonických památek, Skleněného paláce, se po roční pauze vrací svatební obřady. Oficiálním oddacím místem pro Prahu 6 je nyní stylová funkcionalistická obřadní síň. Ta vznikla jako součást rekonstrukce parteru Skleněného paláce na náměstí Svobody 728/1, kterou financovala městská část.

„V červnu ještě poběží zkušební provoz, uskuteční se zde setkání jubilantů a zlaté svatby. Oficiálně začínáme oddávat od 1. července,“ sdělil tiskový mluvčí radnice Martin Šalek. Nová svatební místnost se v rámci rekonstrukce přesunula do pravé části přízemí domu, což je příjemné kvůli menšímu dopravnímu hluku. Proti původní je o polovinu větší a nabízí také větší pohodlí pro svatebčany. Má klimatizaci nebo přípravnu pro nevěstu. „Díky velké přijímací hale se zamykatelnými šatnami se mohou chystat i dvě svatby současně,“ sdělila vedoucí odboru vnitřních věcí Olga Králová. Svatební místnost má bezbariérový přístup a mezi další moderní vybavení patří indukční smyčka pro návštěvníky s naslouchátky.


S předstihem naplánované svatby v Pelléově vile budou probíhat do konce srpna, poté budou podléhat správnímu poplatku jako na kterémkoliv jiném místě v Praze 6 mimo úředně určený Skleňák.

V dalších částech rekonstruovaného přízemí bude postupně zahájen provoz kavárny a obchodu s vínem a květinami. Stejně jako obřadní místnost také kavárna se drží stylu moderny 30. let včetně nábytku a osvětlení. „Veškeré opravy probíhaly za přísného dohledu památkářů,“ upozornil starosta Tomáš Chalupa a dodal: „Městská část ve zbývající části přízemí zřídí informační centrum funkcionalistické architektury v Praze 6. Je již vypsáno výběrové řízení na provozovatele tohoto centra.“


Starosta v květnu představil zrekonstruovanou obřadní síň. Oddávat se naplno začne v červenci.

Kompletní rekonstrukci domu, který si městská část ponechala ve svém majetku, zahájila radnice před šesti lety postupnou výměnou oken a poškozených částí fasády. Oprava přízemních prostor a úprava vstupní haly do domu byla již třetí etapou a stála městskou část 36 milionů korun.

Oproti původní předpokladům se rekonstrukce o několik měsíců prodloužila. „Rekonstrukce předpokládala určitý stav, ten se však po uvolnění nebytových prostor a následném obnažení konstrukcí změnil. Došlo k rozšíření projektu nad původně uvažovaný rozsah prací,“ vysvětluje zástupce technického dozoru investora Alois Novák. „Veškeré změny se pak musely projednávat s dotčenými orgány.“ Každého kontrolního dne se účastnil i zástupce Státního památkového ústavu. Podle slov starosty budou opravy pokračovat v dalších částech domu.

Skleněný palác je jedna z nejvýznamnějších památek funkcionalistické architektury 20. století v Praze. Autorem kdysi luxusního obytného domu s vlastními podzemními garážemi byl architekt Richard F. Podzemný a první nájemníci se do něho stěhovali v roce 1938.