Výstava o Břevnovu je k vidění na radnici

Výstava k výročí 100 let města Břevnova měla velký úspěch a během pár týdnů ji navštívily stovky nejen místních obyvatel. Ti si dokonce přáli, aby výstava ve stanu za kulturním centrem Kaštan byla prodloužena. To z technických důvodů nebylo možné. Část expozice však lze shlédnout ve 4. patře radnice. 

Výstavní stan uvnitř připomínal vydlážděnou historickou náves, kterou obklopovaly panely s fotografiemi starých břevnovských domů a osad. Během třech týdnů si lidé z nich mohli pročítat informace o historii i současnosti Břevnova, v prodeji byly historické pohlednice a Kniha O Břevnově. Vitríny s dobovými dokumenty artefakty zejména mladším návštěvníkům zprostředkovaly pohled na Břevnov před 100 lety. „Vitríny na radnici nemáme, většinu zapůjčených předmětů jsme museli vrátit, ale kolem čtyřiceti výstavních panelů si lidé mohou ještě přes prázdniny prohlédnout na chodbách ve 4. patře budovy úřadu,“ řekl jeden z organizátorů výstavy Bohumil Beránek. Břevnovský kaleidoskop na radnici zobrazuje proměny Břevnova během sta let, podobně i srovnávající panely nazvané Dialog prostoru a času.

Obrovskou návštěvnost zaznamenaly i doprovodné akce v Kaštanu, které byly v rámci programu oslav zdarma. Například o přednášku známého architekta Zdeňka Lukeše o významných stavbách Prahy 6 byl takový zájem, že se lidé do sálu vůbec nevešli. Architekt Lukeš proto přislíbil, že pro velký zájem přednášku zopakuje v některém z volných podzimních termínů a ve větších prostorách. Také ostatní kulturní programy v Kaštanu byly velmi úspěšné – na varhaníka Mariána Vargu stáli lidé frontu až před Kaštanem.




Pavel Bobek, který patří mezi břevnovské starousedlíky, vystoupil na výstavě při její vernisáži. Poté si se zájmem prohlédl vystavené panely.