Odcizená auta odhalí počítač

Policisté v Praze 6 začnou hledat vozidla ukradená majiteli pomocí speciálního monitorovacího zařízení. Nový systém zakoupila pro pracoviště policejního obvodu Praha I šestková radnice v rámci projektu STOP ­ odcizené vozidlo.

"Snižování počtu krádeží motorových vozidel patří dlouhodobě mezi priority Prahy 6," zdůvodnil rozhodnutí radnice starosta Tomáš Chalupa. Městská část za zařízení zaplatila 400 tisíc korun.
 
 Nové technické vybavení policie tvoří kamera a přenosný počítač, které jsou umístěné zpravidla v policejním voze a jsou ve spojení s policejní radiostanicí. Systém spočívá v tom, že kamera zachytí registrační značku automobilu, další zařízení je pak porovná s ústřední databází kradených aut. Díky tomu je schopno odhalit odcizená vozidla nebo vozidla jedoucí pod jinou nebo falešnou značkou. "Systém by v blízké budoucnosti měl být v Praze 6 také napojen na kamery městského kamerového bezpečnostního systému, takže kontrola registračních značek vozidel by v tu chvíli byla možná na více místech najednou," doplnil starosta Chalupa s tím, že cílem policie bude operativně vyhledávat odcizená vozidla a následně provádět policejní zásah.