Osud restaurace na Slamníku pohlídají památkáři

Slavná bubenečská restaurace Na Slamníku patří mezi desítku nejstarších hospod v Praze. Na svém místě stojí od konce 16. století. Nyní je v konkurzu a nad její budoucností visí otazník. Hrozí, že během léta půjde do dražby.

První dražba se měla konat již 26. června. "Dražba byla odložena, protože soud musí rozhodnout o oprávněnosti prodeje," říká Petra Poláková z dražební společnosti Clanroy Sales. Vyvolávací cena rozlehlé restaurace se třemi sály byla stanovena na 6,9 milionu korun, obecně se však předpokládá, že nový majitel za ni nakonec zaplatí mnohem víc.

O svou oblíbenou, legendární hospodu mají obavu starousedlíci, ale také radnice Prahy 6. Ta ji využila například ke kulturním akcím při oslavách 100 let města Bubenče. Městská část dokonce zvažovala, že by restauraci koupila. "Nakonec jsme ale usoudili, že přestože jde o významnou stavbu, funkce veřejných prostředků daňových poplatníků má být jinde než v uchování pěkné hospody," myslí si starosta Tomáš Chalupa. Přesto vedení radnice hodlá objekt sledovat dál. "Máme zájem, aby Slamník zůstal restaurací. Největší roli hlídacího psa však nemáme my, ale památkáři," řekl Chalupa. Historická budova s velkou restaurací je totiž zařazena do seznamu kulturních památek metropole.

"Kdyby chtěl nový majitel přestavět Slamník třeba na hotel, musel by sáhnout k technickým nebo stavebním změnám, v tom případě musí požádat o souhlas náš odbor. Bez našeho souhlasu by mu stavbu nikdo nezkolaudoval," říká ředitel magistrátního odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Jan Kněžínek. Uvedl také, že by nějaké razantní změny nedopustil.

"Budeme chtít, aby objekt sloužil nadále tak, jak se do seznamu památek zapsal. Tedy jako restaurace," říká Kněžínek. Rád přiznává, že pro jeho generaci je kultovní restaurace hodně srdeční záležitostí. "Chodili jsme tam všichni na rock-and-roll."

Slamník je ještě dnes oblíbeným kulturním stánkem, kde se koná řada koncertů hudebních skupin.