V Praze 6 přibývají nové ulice, jedna nese jméno legendárního letce Fajtla

náhled souboruSymbolicky blízko letiště vede ulice pojmenovaná po legendárním pilotovi 2. světové války, generálporučíkovi Františku Fajtlovi. Slavnostního odhalení uliční desky se v červnu zúčastnila Hana Fajtlová, vdova po vloni zesnulém válečném hrdinovi, čestném občanu Prahy 6. Nová komunikace vede k obchodnímu domu Šestka v Ruzyni a časem se rozroste do dalších částí budoucího komplexu.

Pojmenování nové ulice bylo příležitostí vzpomenout na Františka Fajtla nejen jako na legendu československého odboje a hrdinu, ale jako na člověka s pevným charakterem, životním optimismem a smyslem pro humor. "Pro nás, kteří jsme měli tu čest ho poznat osobně, byl rytířem, na něhož nesmíme zapomenout. I přes všechno, co prožil, navíc zůstal ,normálním´ člověkem," řekl starosta Tomáš Chalupa.


Obchodní komplex Šestka je zatím jedinou budovou, která ve Fajtlově ulici stojí. Pro ředitelku centra Gabrielu Novákovou je pojmenování ulice po tak významné osobnosti výzvou, aby dělalo čest generálovu jménu.


V Praze 6 kromě nově pojmenované Fajtlovy ulice přibyly na mapě ještě další tři, o jejichž názvech v květnu rozhodla rada hlavního města. Vznikly novou výstavbou ve Vokovicích na Krutci a ponesou jména světových osobností. Na ulici V Středu tak nyní plynule navazuje Nobelova, pojmenovaná po švédském chemikovi, vynálezci dynamitu a zakladateli Nobelovy ceny. K této se přidávají ulice Suttnerové a Coriových. Bertha Suttnerová, rozená Kinská, byla spisovatelkou a první ženou, která obdržela Nobelovu cenu (1905). Manželé Coriovi pocházeli z Prahy a Nobelovu cenu obdrželi v roce 1947 za medicínu.