Finské písně v Kaštanu

Finský folklor prožívá v zemi svého původu období obrody. Nálada písní evokuje rozlehlost severské přírody a divokost starých legend. Jednou z pozoruhodných osobností, které oživují tradiční finskou hudbu a rozvíjejí její odkaz, je zpěvačka a skladatelka Tellu Turkka.

Během víkendové dílny v kulturním centru Kaštan, která se uskuteční 22. a 23. září, budou mít zájemci možnost naučit se něco z původního finského folklóru, ale také zažijí hry s hlasem a budou se moci nechat vést ke spontánnímu hledání a tvořivosti. Lektorka účastníky naučí krátké básně z finského národního eposu Kalevaly a také je seznámí s takzvaným ingrijským stylem ­ Ingrie je malá oblast na území Ruska, blízko Sankt Petersburgu, kde se mluví finsky.
 
 Vedle toho také bude věnovaný prostor improvizaci a komunikaci prostřednictvím hlasů ­ ty budou vytvářet podklady a pozadí k písním, budou z nich vznikat "severské krajiny". Dílna je otevřená všem zájemcům, důležitější než zkušenost je chuť zpívat a učit se novému.
 
 Tellu Turkka je jednou z předních finských hudebních osobností. Vystudovala hru na housle, jako zpěvačka působila ve skupině Hedningarna, hrající skladby inspirované finským a švédským folklorem.
 
 Dílnu pořádá o. s. Půlnebí v prostorách KC Kaštan po oba dva dny od 10 do 18h s pauzou na oběd. Kurz bude veden v angličtině a tlumočen do češtiny. Více informací také na www.hlasohled.cz. Do kurzu je nutné přihlásit se předem na tel. 608 202 133.