Jak do školy bezpečně

Školní rok bude brzy v plném proudu. Pražské ulice opět ožijí nejvíce mezi 7 a 8 hodinou ranní zejména školáky, kteří se vrátili z prázdninové volnosti do rušného provozu. Jenom v roce 2006 zahynulo na silnicích podle našich statistik 30 dětí do věku 15 let. Možná se Vám se zmíněné číslo bude zdát nízké, ale pokuste si představit, že z naší populace zmizela jedna průměrná třída základní školy. Nebyla to jen neopatrnost a nepozornost dětí samotných, ale i řidičů.

Příčiny dopravních nehod dětí jsou známy a jdou shrnout do několika modelových situací, které se bohužel stále opakují.

Rodiče těch nejmenších již jistě využili všech možnosti, aby pro své ratolesti vybrali tu nejbezpečnější cestu (tou pochopitelně nemusí být vždy ta nejkratší) a budou je po ní doprovázet tak dlouho, dokud i těm nejroztěkanějším nepřejde do krve. Při společných cestách je důležité upozornit děti na nebezpečná místa a vštípit jim pravidla bezpečného chování v silničním provozu.

A tak, ať vaše děti chodí do první nebo deváté třídy, nikdy nezapomínejte na to, že jejich pohled na dopravu, na bezpečnost při chůzi a jízdě, bude vždy záviset na tom, jak jim budete při procházkách či jízdách automobilem vysvětlovat a komentovat vznikající dopravní situace, jak je budete sami řešit - prostě jakým budete příkladem.

Policie ČR