Po Leninovi ani stopa

Pozůstatky po pomníku V. I. Lenina u Vítězného náměstí, tedy travertinovou desku s podstavcem, zlikvidoval během prázdnin bagr a na místě je nyní nově rostoucí trávníček.

O odstranění rozhodl magistrát hlavního města, který je vlastníkem pozemku. "Městská část postup magistrátu podporuje, neboť se odstraňuje stavba, která na náměstí nikdy neměla být a zcela narušuje koncept Vítězného náměstí," uvedl starosta Tomáš Chalupa. Desku nahradila travní plocha, tak, jak je tomu i v ostatních kvadrantech náměstí podle původních záměrů architekta.

Likvidace torza pomníku pobouřila některé skateboardisty. "Začínaly zde mnohé generace skateboardistů a troufám si říct, že pro skateboardovou komunitu bylo toto místo legendární, neřku-li kultovní. Denně zde trénovaly desítky skateboardistů nejen z Prahy 6," tvrdí na webových stránkách radnice zklamaný Mikuláš Roubíček.

Podle starosty by k podobným debatám nedošlo, kdyby byla deska odstraněna již dávno společně se sochou. Městská část ovšem na skateboardovou komunitu nezapomíná, v loňském roce byla dokončena výstavba skateparku na Babě.