Prodanou nevěstu v Šárce střídá Rusalka

Po dvou úspěšných ročnících obnovených představení v přírodním amfiteátru, kde mezi stromy s diváky usazenými na dekách po zemi předvedli pěvci Národního divadla Smetanovu Prodanou nevěstu, lze mluvit o začátku nové tradice.

Tentokrát však o nedělním odpoledni 2. září ve 14 hodin zazní v lese Dvořákova Rusalka s Helenou Kaupovou v titulní roli. Na pěvkyni si návštěvníci z předchozích představení mohou vzpomenout jako na Mařenku. "Vodníkem bude basista Luděk Vele, princem tenorista Aleš Briscein. Oba se už v Šárce také objevili, když v Prodané nevěstě ztvárnili role Kecala a Jeníka," řekla jedna z režisérek a organizátorek lesní opery Jana Divišová.

Orchestr a sbor opery Národního divadla v Praze bude řídit dirigent Jan Chalupecký. Původně se měl taktovky opět ujmout František Preisler ml., který však na konci července v Itálii tragicky zemřel. "Představení bude zároveň poctou tomuto umělci," říká Jana Divišová a pokračuje: "František Preisler byl především dirigentem operním a byl to právě on, který s námi tuto operní tradici obnovil. Měl další plány, jak pokračovat a přilákat širokou veřejnost na operu, na kterou by se asi v tak hojném počtu do kamenného divadla nevypravila."

Balet Státní opery Praha připraví choreograf Pavel Šmok, který se v říjnu dožívá 80 let. V dalších rolích vystoupí například pěvci Yvona Škvárová, Ivana Šaková, Oldřich Kříž, Martina Bauerová a Zdeněk Harvánek.

Pořadatelé nyní kvůli zářijovému představení odstraňují hlavně kopřivy a křoví a doufají, že stejně jako předchozí dva roky si k nim znovu najde cestu kolem pěti tisíc diváků. Směr k dějišti hudebního odpoledne bude značen z tramvajové zastávky Nádraží Veleslavín či z konečné stanice tramvají 20 a 26 a stanice autobusu 119 Divoká Šárka. Představení finančně zajištěné městkou částí bude pro všechny návštěvníky zdarma.