Školní rytmus se vrací do ulic

Šest a půl tisíce školáků usedne v září znovu do lavic. Základní školy otevírají 3. září přes třicet prvních tříd, školní docházku tak poprvé zahájí téměř osm set dětí.

Někteří začnou s učením později. Komplexní prázdninová rekonstrukce ZŠ Pod Marjánkou, která letos oslaví 50 let svého založení, posune začátek školního roku o dva týdny. S týdenním zpožděním zahájí provoz také opravované mateřské školy Sbíhavá v Liboci a Waldorfská na Petřinách, ve které jsou ještě volná místa k přijetí dětí.

Září většinou znamená i nárůst provozu na silnicích. Děti po prázdninách bývají nepozorné, proto všechny přechody u škol budou hlídat městští strážníci. "Požádali jsme městskou policii o spolupráci. Ráno a odpoledne na každém přechodu před školami a někde i na více místech budou strážníci," sdělil starosta Tomáš Chalupa. Přesný čas upřesní strážníkům ředitelé škol. Městská policie pro dohled nad ulicemi v Praze 6 uvolnila 25 strážníků, kteří budou na přechodech u základních škol, u Gymnázia Arabská a u speciální školy v Rooseveltově ulici.

Městská část bude zároveň pokračovat ve své dopravně bezpečnostní kampani "Dejte přednost životu." "Na akce pořádané radnicí jsou připraveny reflexní vesty, pásky, samolepky přívěsky a letáky. Trička nebo cyklistické přilby budou děti vyhrávat v soutěžích," sdělil tiskový mluvčí radnice Martin Šalek.

Do začátku školního roku se však nerealizovalo žádné rozšíření tramvajových ostrůvků u zastávek tramvají na Evropské a Patočkově. To mělo posílit bezpečnost chodců. Rozšíření zastávek slíbil Dopravní podnik zajistit do 30. června. "Vzhledem k reorganizaci Dopravního podniku se celý proces pozdržel. Po srpnovém jednání s jeho zástupci jsme získali nové termíny, které by již měly být dodrženy," uvedl radní pro dopravu Jan Záruba. Do 15. září by mělo být instalováno zábradlí v ose tramvajové trati od Vítězného náměstí po zastávku Dejvická a rozšířen nástupní ostrůvek. Na Červeném vrchu, ve Střešovicích a v zastávce Říčanova by rozšířené refýže měly být do konce tohoto roku.

Školní rok zvesela

Návrat z prázdnin se městská část dětem i jejich rodičům pokusí zpříjemnit řadou sportovních i společenských akcí. Jedna se uskuteční hned první školní den a zároveň se vztahuje k oslavám Dne Prahy 6. Po loňských pochvalných ohlasech radnice zopakuje Veselici na Kulaťáku, která by měla být hudebně-zábavným odpolednem pro všechny.

Travnatá plocha před areálem vysokých škol bude určena atrakcím a soutěžím pro děti, včetně skákacího hradu a trampolín. Děti pod odborným vedením zkusí batikování triček nebo soutěže s hlavolamy. Celé odpoledne bude na podiu probíhat hudební program začínající vystoupením folklorního souboru Rosénka, následovat jej budou skupiny Takin´Off, Hi-fi nebo Vivaldiho Čtvero ročních období hráno na elektronických hudebních nástrojích. Večerní program zahájí starosta Tomáš Chalupa v 19 hodin a uvede též hlavního hosta, zpěvačku Lenku Dusilovou, kterou vystřídají neméně známé skupiny Ready Kirken a Buty. Veselici zakončí ohňostroj komponovaný s hudbou krátce před desátou hodinou. Stejně jako vloni návštěvníci při vstupu na Veselici obdrží dejvické tolary, které budou moci směnit v areálu za nabízené občerstvení.

V Den Prahy 6, který připadá na 4. září, se uskuteční slavnostní zasedání zastupitelů v Břevnovském klášteře, na kterém starosta Tomáš Chalupa udělí titul Čestného občanství významné osobnosti světové hudební scény Liboru Peškovi, občanu Prahy 6. Pešek stál jako dirigent v čele mnoha světových orchestrů, jeho profesním vrcholem jsou léta 1987­97, kdy se stal uměleckým šéfem a hlavním dirigentem Královského filharmonického orchestru v Liverpoolu. Čestné občanství In memoriam udělí starosta prof. Janu Patočkovi, významnému českému filosofovi, překladateli a kulturnímu historikovi, který zemřel v roce 1977. Na počest čestných občanů bude následovat podvečerní koncert v bazilice sv. Markéty.

Mezi zářijové akce, které jsou určené převážně dětem, patří i zahájení tradiční městské hry Permoník 19. 9. v Písecké bráně, do které se zapojuje řada organizací. Celodenní přehlídka volnočasových aktivit s názvem Ladronka ­ Plný džbán s řadou soutěží nebo dílen se uskuteční 22. září na břevnovské pláni.