Slovo starosty Tomáše Chalupy pro Šestku

Jedním z velkých témat Prahy 6 je rekonstrukce buštěhradské dráhy, tzv. rychlodráha. Je něco nového? Můžete být konkrétnější: na čem jste se již dohodli a kde se dohoda nedaří? Kdy tedy sdělíte výsledky jednání? Na začátku léta byla zahájena v Praze 6 bezpečnostní kampaň Dejte přednost životu. Jak ji hodnotíte? Co vám udělalo o prázdninách největší radost?

Jedním z velkých témat Prahy 6 je rekonstrukce buštěhradské dráhy, tzv. rychlodráha. Je něco nového?
 
 Ano i ne. Ne ve smyslu změny našeho postoje ­ pokud nebudou splněny podmínky Prahy 6, stavbu nepřipustíme. Ano v tom smyslu, že proběhla řada jednání s ministrem dopravy, hejtmanem, zástupci Kladna i drah, jejichž výsledkem je jakýsi "jízdní řád". Ten stanovuje pravidla jednání, definuje jednotlivé kroky a stanovuje mantinely. Dosud, bohužel, totiž některé subjekty nejednaly s Prahou 6 zcela korektně, snažily se jí různými cestami obejít, neinformovat či prosadit věc "silou, se shora". Pokus vlády pana Grosse nařídit věc takřka utajeným jednáním vlády byl jen vrchol ledovce.
 
 Můžete být konkrétnější: na čem jste se již dohodli a kde se dohoda nedaří?
 

 Součástí dohody je, že jednání nebudou průběžně komentována v médiích. Po zkušenostech z minula není naším zájmem vytvářet vnější "mediální tlak" k prosazení svých cílů. Rovněž nechceme, aby se toto téma stalo součástí souboje politických stran. Podle nás je to téma "nad stranami".
 
 Kdy tedy sdělíte výsledky jednání?
 

 Mou ambicí je do konce roku znát rozhodnutí. Chtěl bych předstoupit před zastupitele a občany, a to buď s návrhem dohody, nebo s konstatováním, že dohody nelze dosáhnout a jednání tak ukončit. Nechci vyjednávat dalších deset let.
 
 Na začátku léta byla zahájena v Praze 6 bezpečnostní kampaň Dejte přednost životu. Jak ji hodnotíte?
 

 Na to je brzy. V září se vstupujeme do druhé fáze kampaně a zároveň do období, kdy se začne zkracovat den a zhoršovat viditelnost. Proto budou promotéři "Dejte přednost životu" v ulicích rozdávat předměty, které jsou zaměřeny právě na viditelnost, tedy s různými reflexními páskami, přívěsky či samolepkami. Dosud jsme dětem, ale i dospělým, rozdali okolo 25 tisíc předmětů, které mají informační i bezpečnostní charakter.
 
 Co vám udělalo o prázdninách největší radost?
 

 Nevím, snad to, že Spejbl a Hurvínek zůstávají s definitivní platností v Praze 6, když Nejvyšší soud potvrdil právo ředitelky Heleny Štáchové na jejich vlastnictví.