Svatbu na letišti vyhráli v soutěži

náhled souboruZřejmě poprvé se svatba odehrála ve vestibulu letištního terminálu na ruzyňském letišti. Před zraky užaslých cestujících si tu své ano řekli snoubenci Miloslava Vopelková a Robert Hruška.

Sto dvacet snoubeneckých párů se v červnu přihlásilo do soutěže Svatba na Letišti Praha s easyJet, pořádané touto leteckou společností, Letištěm Praha a Prahou 6. Svůj šťastný den na letišti si nakonec podle hodnotící poroty mohli užít Miloslava Vopelková (27) a Robert Hruška (30). Porotu zaujal důvod, proč chtějí mít svatbu právě na letišti: "Cestování za prací a studiem nás v minulosti často rozdělovalo. Připadali jsme si, že se vídáme hlavně na letišti. To, co nás vždy rozdělovalo, nás teď spojí navždy." Oba pocházejí z Plzně a seznámili se coby učitelé na střední škole. Robert se nyní živí jako překladatel a tlumočník, Miloslava pracuje jako finanční poradce.

Pro svatební den neobvyklé prostředí okomentoval oddávající starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa slovy: "V dnešní době se civilní sňatek, alespoň z hlediska právního, vnímá jako jakýsi veřejný závazek. Ne že by prostory, které jste si pro tento den vybrali, nebyly dostatečně veřejné, v manželství však jde o něco jiného než o veřejnou službu."

Svatební hostina se konala v tranzitním prostoru ve Francouzské restauraci, nechyběl však hovězí vývar s játrovými knedlíčky. Tentýž den odpoledne odletěli novomanželé na líbánky do Milána. Společnost easyJet jim věnovala pobyt ve čtyřech městech ­ Miláně, Paříži, Barceloně a Londýně.

Neobvyklá událost vzbudila zájem u cizinců a někteří to považovali za dobrý nápad. A právě v Praze 6, kde ročně uzavře sňatek kolem pěti set párů, tvoří svatby cizinců téměř polovinu. Nejčastěji se zde berou občané Izraele. Izrael totiž respektuje na svém území výhradně náboženské sňatky. Manželství uzavřená v zahraničí, třeba v Praze, ale Izrael uzává. Často do Prahy 6 za svatbou dojíždějí i Slováci či Ukrajinci.

Typický svatební den pak probíhá následujícím způsobem: přílet na letiště, svatba v obřadní síni ve Skleněném paláci, fotografie na Hradě a večerní odlet zpátky do země. Možná, že průkopnická svatba na letišti bude i inspirací pro narychlo sezdávané páry z cizích zemí.