Taekwon-do jako sport i obrana

náhled souboruVýhodou korejského bojového umění Taekwon-do je, že je s tréninkem možné začít prakticky v každém věku. Je to druh boje určeného k sebeobraně pro každého, bez ohledu na věk, pohlaví nebo fyzickou výkonnost.

V Praze 6 působí oddíl Sonkal, jehož členové trénují v tělocvičně na ZŠ Petřiny-jih. "Pravidelně s námi trénuje na padesát cvičenců od pěti do čtyřiceti let," říká trenér Ondřej Vrábel. "Nejvíce je dětí z 1. a 2. stupně základní školy," dodává. Oddílová činnost zahrnuje jak účast na soutěžích, také exhibice při různých příležitostech a akcích školy. Oddíl zde třetím rokem organizuje také Pražskou oblastní soutěž pro 150 závodníků.

Taekwondisté oddílu Sonkal se během roku zúčastnili významných soutěží. V rámci zápolení mladých talentů do 18 let vybojovaly hned dvě "sonkalačky" zlaté medaile ­ Lenka Trylčová a Alexandra Reynaudová. Na Mistrovství Čech byly vyhlášeny nejúspěšnějšími závodnicemi ve svých kategoriích Linda Deutschová a Kristýna Štěpánková. Na turnaji Czech Open proměnil Sonkal svoji účast hned ve čtyři zlaté medaile.

Letní soustředění odstartovalo podzimní část soutěžní sezóny, ve které členy závodního týmu Sonkalu čeká druhé kolo soutěže Talentované mládeže, ale především listopadové Mistrovství České republiky.

Na úvod školního roku pořádá Sonkal v tělocvičně na Petrinách nábor nových členů. Více informací na www.sonkal.cz.



Lucie Slavětínská, držitelka 2. kupu (červeno-černý pásek), členka Sonkalu.