Bez odpadků kolem kontejnerů

Odpadky patří do kontejnerů, nikoliv kolem nich. Pražské služby proto vyhlásily novou kampaň "Stop nepořádku". Zvláště v době po Vánocích je zodpovědnost každého za vlastní odpadky nutná, aby se po ulicích nevršily krabice od dárků a láhve od alkoholu.

Součástí kampaně je i poučení, že za nepořádek kolem kontejnerů jsou odpovědni sami občané. Podle tiskové mluvčí Pražských služeb Miroslavy Egererové totiž chyba nevzniká jen na straně svozových společností. Na vině jsou spíš majitelé a správci domů, kteří nezajiš»ují dostatečný počet kontejnerů na směsný odpad. To jim ukládá obecně závazná vyhláška hl. m. Prahy, která stanovuje minimální množství odvozu odpadu na jednu osobu, konkrétně 28 litrů na osobu a týden.

Zodpovědnost je na správcích

Pražské služby za nepořádek okolo kontejnerů nenesou zodpovědnost, přesto na své náklady tuto situaci řeší. Povinnost svozové společnosti je uklidit kolem kontejneru v okolí dvou metrů od stanoviště. I tento minimální prostor se lidé naučili maximálně "využít" a naskládat tam, co se dá. Pokud však kontejnery nestačí, je třeba kontaktovat správce nebo majitele budovy, který kontejner přiobjedná.

Za kvantitu a frekvenci odvozu i za typy kontejnerů na veřejných místech odpovídají městské části. Radnice Prahy 6 je tak zodpovědná za stanoviště tříděného odpadu. Svoz kontejnerů je zajištěn 2-7 krát týdně, podle místa. V centrální části Dejvic a Bubenče je to každý den v týdnu. "Lidé stanoviště pro tříděný odpad zneužívají k odkládání objemného odpadu, který patří do sběrných dvorů," uvedla pracovnice odboru životního prostředí Hana Pokorná. V nejvíce exponovaných místech Dejvic podle ní nejdou přidat další stanoviště, nebo je není kam umístit (musela by se zabrat parkovací místa).

Nevíte kam s odpadem? Volejte

Nadměrný odpad, stejně tak jako například vyřazené lednice, sedací soupravy, kola nebo televizory patří do sběrných dvorů. V rámci kampaně Pražských služeb byla zřízena telefonní linka 221 777 777, kde mohou lidé sdělit svůj problém s kontejnery a ptát se, jak naložit s odpadem. Poskytnutím jednoho kontaktního místa chtějí Pražské služby celý proces zjednodušit, informace následně sami sdělí příslušné městské části. V průběhu kampaně bude rovněž speciální telefonní linka sbírat požadavky na odvoz věcí, které předá příslušným sběrným dvorům, a ty se následně spojí s lidmi a domluví termín a podmínky odvozu. Informace o lince budou umístěny přímo na kontejnerech.

Sběrných dvorů je v Praze 6 celkem pět, a to v ulicích Radimova, Jednořadá, Moravanů, Drnovská a v areálu SK Aritma, kde mohou objemný odpad občané Prahy 6 odevzdat zdarma. Pokud množství přesáhne povolený limit, lze využít sběrný dvůr v Proboš»ské ulici, provozovaný magistrátem.

Kampaň pražských služeb také vyzývá městské části, aby zpřísnily dohled nad živnostníky, kteří často kontejnery zneužívají pro likvidaci odpadu vzniklého při svém podnikání.