Dejvické divadlo hraje již 15 let a uvede Idiota

Scéna Dejvického divadla sklízí úspěchy již 15 let. K tomuto půlkulaté- mu výročí vyšlo multimediální CD a DVD, které zachycuje Dejvické divadlo nejen v aktuálním stavu, ale ohlíží se i zpět. Výročí chce divadlo věnovat celou sezónu.

"DVD obsahuje padesátiminutový dokumentární film Den v DD, který natočil režisér Ondřej Kepka a podílela se na něm Česká televize," říká ředitelka divadla Eva Měřičková a dodává: "Film zachycuje běžný den této scény, jehož vyvrcholením je představení hry Petra Zelenky Teremin." Na DVD jsou také ukázky deseti inscenací, které má divadlo v letošním repertoáru, textová část nabízí údaje o všech inscenacích včetně reflexí renomovaných divadelních kritiků a fotografie Hynka Glose z natáčení filmu. DVD je k zakoupení v pokladně divadla nebo v informačním centru v přízemí Skleňáku. V divadle současně probíhá výstava Tanii Stránské a jejích plakátů, koláží a kreseb pro DD. Na jaře se výstava pravděpodobně přesune v rozšířené formě do většího prostoru v Písecké bráně.

Patnáctileté výročí by Dejvické divadlo chtělo oslavit i návratem k některým starším inscenacím, a to experimentální formou promítání. První se uskutečnilo v prosinci, a to projekce televizního záznamu Revizora, který měl premiéru v roce 1998. "Postupně chceme uvést všechny záznamy svých inscenací, protože je škoda, aby ležely někde v archívech. Je jich celkem pět," říká ředitelka Měřičková. Další projekcí by mohl být v únoru či březnu Krobotův Sirup z roku 2002. Po představení by pak diváci mohli debatovat s herci či autory.

Největší Idiot v DD

Hned v úvodu roku představí Dejvické divadlo premiéru Dostojevského hry Idiot v režii Miroslava Krobota. V hlavní roli knížete Myškina se představí Pavel Šimčík. "Pavel je dva metry vysoký, budeme mít patrně největšího Idiota," slibuje ředitelka Měřičková. Ruská klasika má v Dejvickém divadle tradici, Bratři Karamazovi se tu hrají již osm let, o rok méně Oblomov. "Stále je o ně velký zájem," říká ředitelka.

Pro letošní rok chystá divadlo spolupráci s režiséry Davidem Jařabem, Janem Nebeským a Janem Antonínem Pitínským. "Chceme nabídnout nové pohledy a některá překvapení, která budou vycházet ze stávající poetiky divadla," řekl umělecký šéf divadla Miroslav Krobot. Na jaře tu absolvuje svůj divadelní debut filmař David Ondříček. V této sezoně se v repertoáru zřejmě objeví hra Viliama Klimáčka Dračí doupě. "Domlouváme se také na spolupráci s Petrem Šabachem, který je autorem ze zdejšího dejvického prostředí. Půjde zřejmě o hudební komedii, která bude kompilací jeho textů," nastínil letošní sezónu Miroslav Krobot.