Klášter má obnovenou alej

Lipová alej vedoucí k bazilice sv. Markéty v břevnovském klášteře začala psát novou historii. Staré lípy, které byly ve velice špatném stavu, a hrozilo, že by odlomené větve nemocných stromů mohly zranit návštěvníky, nechalo Arciopatství vykácet. Na jejich místo bylo zasazeno čtrnáct nových dvacetiletých lip.

Alej, která je součástí břevnovského kláštera jakožto Národní kulturní památky a veškerá rozhodnutí proto podléhají souhlasu orgánů památkové péče, na svoji obnovu čekala více než tři čtvrtě roku. Celou akci totiž provázejí spory mezi odborem památkové péče hlavního města Prahy a Českou inspekcí životního prostředí. Oba orgány vydaly protichůdná stanoviska.

Magistrát hlavního města Prahy vydal závazné stanovisko o způsobu odstranění nemocných lip a jejich nahrazení novými, sedm až devět metrů vysokými lipami. To vše na základě souhlasných posudků inspekce životního prostředí i po odborném vyjádření Národního památkového ústavu. Městská část Praha 6 vzala rozhodnutí o obnově aleje na vědomí.

Ředitelství České inspekce životního prostředí však v červenci loňského roku rozhodlo o zákazu pokácení aleje a uložilo Arciopatství zahájit nové správní řízení. To přesto, že klášter již obdržel pravomocné rozhodnutí hlavního města a mladé lípy nakoupené za statisíce korun stály v kontejnerech podél klášterních zdí. "Po důkladném právním rozboru jsme došli k názoru, že ředitelství ČIŽP vede správní řízení bez zákonného důvodu, na podkladě chybné interpretace zákona o ochraně přírody. Nejde tak o nepovolené vykácení lipové aleje. Jde o to, že na jednu věc mají dva správní orgány rozdílný názor, ale snad stále platí právní zásada, že přiznat totéž právo nebo uložit tutéž povinnost lze z téhož důvodu téže osobě pouze jednou," sdělil v tiskovém prohlášení převor Petr Siostzonek. Celou věc nyní šetří policie a pravděpodobně bude mít dohru u soudu.