Na Vítězném náměstí bude nová víceúčelová budova

Dostavba Vítězného náměstí mezi ulicemi Jugoslávských Partyzánů a Verdunská, v místě bývalého tržiště, by měla být společným projektem Prahy 6 a finanční skupiny PPF.

Na lukrativním pozemku, který vlastní městská část, by měla stát nová víceúčelová budova. Zastupitelé na prosincovém zasedání jednomyslně schválili záměr založit společný podnik se skupinou PPF, která dostavbu náměstí zajistí.

"Naším cílem je z pozemků zajistit dlouhodobý výnos a neztratit kontrolu nad způsobem zastavění," uvedl místostarosta Jiří Fárek. "Zároveň je třeba respektovat, že městská část není developer, který by na náměstí měl stavět," vysvětlil důvody spolupráce s PPF. Společnost, která by měla být založena, nebude mít žádné zaměstnance a vlastní stavbu budovy provedou projektoví manažeři ze skupiny PPF. Ve prospěch společného podniku městská část nabídne dlouhodobý pronájem pozemků a na financování stavby se bude podílet 65 miliony korun. Předpokládané investice PPF budou 79 milionů. V nově vzniklé společnosti pak bude městská část z celkového podílu vlastnit 45 procent, většinu pak PPF.

V nové budově by měly být různé obchody a služby a zejména kanceláře. Společnost PPF předpokládá, že se budova stane sídlem její mateřské firmy. PPF a. s. tak bude v Praze 6 plátcem daní. "Znamenalo by to velký potenciál pro příjmy městské části," uvedl místostarosta Fárek.

Budova by mohla nabídnout zhruba 11 tisíc metrů čtverečních a 3 tisíce metrů čtverečních pro obchody a služby. V podzemních garážích by mohlo být 300 až 350 parkovacích stání. Architektonický návrh podoby budovy by měli partneři vybírat společně, městská část by měla mít právo kontrolovat průběh stavby nebo například ovlivnit výběr dalších nájemců polyfunkčního objektu. Náklady na stavbu se odhadují na miliardu korun.

Další konkrétní kroky vedoucí k založení společného podniku podnikne radnice během ledna a února. "Schválení nynějšího záměru zastupitelstvem zaznamená, že s nikým dalším prozatím jednat nebudeme a hlavní partner je pro nás PPF," řekl Fárek.

Založení podniku by ošetřilo i případné vypořádání vzájemných vztahů. Praha 6 by mohla v budoucnu koupit podíl PPF a stát se jediným vlastníkem objektu, nebo naopak. Možný by byl i společný prodej budovy.

Mezinárodní finanční skupina PPF, jejímž většinovým vlastníkem je nejbohatší Čech Petr Kellner, spravuje aktiva v hodnotě 225 miliard korun a pro městskou část je podle zastupitelů dostatečně zkušeným a důvěryhodným partnerem.