Nové stánky jsou odolné

Dvanáct nových novinových stánků, které radnice nechala vyměnit, již stojí na svých místech. Mají jednotný styl a u čtyř z nich ­ v Podbabě, na Vypichu, Na Petřinách a na Vlastině ­ jsou automatická WC. Stánky mají provozovatele vybrané ve výběrovém řízení a fungovat začnou na počátku roku.

Za dvanáct stánků včetně stavebních prací spojených s instalací zaplatila radnice 20 milionů korun. "Stánky jsou "vandalůmvzdorné", měly by odolat chemickým i mechanickým vlivům," uvedl radní Václav Širl. K toaletám, které jsou na mince, vedou bezbariérové rampy. Uvnitř je speciální fialové osvětlení, které znemožňuje narkomanům vpichovat si jehly do žíly.

Podle podmínek radnice budou stánky nabízet noviny, časopisy, cigarety a balené občerstvení a nealkoholické nápoje. Prodej alkoholu je zakázán. Otevřeny budou podle místa od 6 do 18 hodin a u metra i déle. Městská část určí i způsob pronájmu reklamních ploch na stáncích, které využije i k propagaci vlastních akcí.

Problémy provázely usazení stánku před Kaštanem na Bělohorské ulici. "Stánek je větší než původní a zasahoval do většiny chodníku," vysvětlil radní Širl, proč jeho umístění vyvolalo protesty a petice místních lidí. "Respektujeme jejich připomínky, stánek jsme otočili a zarovnali s fasádou domů." To se setkalo s nepochopením u obyvatelky sousedního domu. "Obyvatelka přízemního bytu si stěžovala, že jí stánek bude stínit. Nechali jsme proto vypracovat studii, která posoudí, zda stánek světlo ubírá," dodal.

Zda dojde k výměně dalších starých nevzhledných stánků na dalších místech Prahy 6, se ukáže po ročním provozu těchto nově postavených.