Po Cukrovarnické už jen pomalu

Zpomalovací prahy s integrovaným přechodem, přisvícené přechody a zúžení vozovky v místě přechodů, tak vypadá od prosince Cukrovarnická ulice na Ořechovce.

"Ulice byla zařazena k celkové opravě především kvůli stavu chodníků, na kterých se podepsaly jak mnohačetné zásahy do inženýrských sítí, tak prorůstající kořeny stromů. Druhým důvodem bylo zklidnění provozu," zdůvodnil rekonstrukci radní Jan Záruba. Dva roky od podobných úprav v ulici Na Ořechovce se tak v celé oblasti výrazně zklidnila doprava, auta projíždějí pomalu a pro řidiče, kteří využívali Ořechovky jako průjezdové trasy, už není tato varianta tak atraktivní. Náklady na opravu a zklidnění Cukrovarnické dosáhly 42 milionů korun. Tato ulice je devatenáctou ulicí v roce 2007 a sedmdesátou celkově, kterou městská část nechala kompletně opravit. Nové chodníky jsou z betonové dlažby v přírodní a antracitové barvě. Před položením nových povrchů sí»aři opravili také vodovody a plynové řady.

Na konci roku se také uzavřel chodníkový program v lokalitě Baterie II, který zahrnul opravy chodníků v ulicích Voříškova, Brixiho, Dusíkova, Rejchova, Rybova a Myslivečkova. Kromě oprav povrchů zde bylo nutné zasahovat i do poškozených konstrukcí vozovek i chodníků. Celé území má nyní jednotný ráz, barevně oddělené vjezdové plochy a doplněné obrubníky. Za opravu všech šesti ulic zaplatila městská část 30 milionů korun. I zde byly před položením povrchů opraveny inženýrské sítě.

I Na Pískách budou prahy

Po roce projektových příprav a získávání potřebných souhlasů má stavební povolení akce na zklidnění dopravy na Hanspaulce v její páteřní ulici Na Pískách. Stavba začne na začátku roku a potrvá během prvního pololetí. V jednotlivých křižovatkách s ulicemi Sušická, Na Hanspaulce, Kulhánovská, Fetrovská budou umístěny stavební prahy s přisvícenými přechody pro chodce. V rámci akce se upraví i prostor jednotlivých křižovatek. Stavba má již vybraného zhotovitele, městská část za úpravy zaplatí 10 milionů korun. Zklidnění ulice Na Pískách dlouhodobě požadovali místní obyvatelé, kteří upozorňovali na rychle projíždějící auta. Městská část v lokalitě prováděla opakovaná měření radarem. Stavba má ale i své odpůrce. Ti tvrdí, že stavební prahy dopravě užitek nepřinesou a v místě se navíc zvýší hlučnost.