Praha 6 znovu losovala o obecní byty

Dvacet obecních bytů prodala městská část soukromým majitelům. O tom, kdo si bude mít možnost obecní byt koupit, rozhodl los. Výherci i jejich náhradníci vzešli z veřejného losování, ve kterém se sešlo 5590 přihlášek. Rozhodnutí o prodeji pak potvrdili zastupitelé.

Dvacet šťastlivců se losovalo v září před zraky přihlížejících na náměstíčku s bronzovými koňmi v Dejvicích a osmi z nich zároveň předal symbolické klíče. Starosta také vysvětlil smysl losování, které se konalo v Praze 6 již po třetí: „Chceme, aby měli možnost účastnit se prodeje obecního bytového fondu i ti občané Prahy 6, kteří nebydlí v bytech městské části, a byly tak vytvořeny rovné podmínky v oblasti prodeje bytového fondu,“ řekl Chalupa, který způsob losování považuje za spravedlivé řešení: „My nejsme schopni určit, jestli to někdo potřebuje víc, míň, jestli je někdo bohatší, chudší, mladší nebo starší. Nechceme to dělat. Tohle je to nejspravedlivější, co může být.“

Mohou se osamostatnit

K prodeji byly určeny byty různých velikostí, a to od 21 do 56 metrů čtverečních. Podstatně se lišily i ceny bytů, o něž se zájemci ucházeli. Pohybovaly se od 215 do 503 tisíc korun. Do výběrového řízení si podalo přihlášky 454 zájemců. Mezi nimi byl například dvacetiletý Jakub Černohous, který si pro svou výhru přišel o francouzských holích kvůli nedávno prodělané zlomenině nohy. „Jsem hrozně šťastný, že to vyšlo. Nedávno jsem se rozešel s přítelkyní, a tak jsem musel žít rodiči. Teď budu konečně mít své vlastní bydlení,“ řekl médiím Jakub Černohous. Dalším ze šťastlivců, kteří si symbolický klíč od nového bytu převzali přímo na náměstíčku, byl devětadvacetiletý Jan Ondráš. „Mám radost. Konečně se osamostatním od rodičů, se kterými bydlím. Vyhrál jsem byt o rozloze 45 m2 a musím doplatit ještě 400 tisíc,“ radoval se Jan, na jehož byt byli vylosováni další čtyři náhradníci.

Jen pro šestkové

Losování se mohl zúčastnit každý, kdo je nejméně od roku 1991 občanem městské části, v minulosti nebyl v Praze 6 účastníkem žádné etapy privatizace a není vlastníkem ani spoluvlastníkem žádného nemovitého majetku určeného k bydlení. Takové byly podmínky ze strany radnice. Po prověření splněných podmínek a schválení výsledků zastupitelstvem bude s výherci uzavřena smlouva o převodu bytu.