Škola Pod Marjánkou slavila půl století

Padesáté narozeniny oslavila Základní škola Pod Marjánkou v novém. V době výročí totiž městská část dokončila celkovou rekonstrukci školy.

K 50. výročí škola uspořádala Den otevřených dveří, aby si zájemci mohli prohlédnout opravenou budovu i zmodernizované třídy. Žáci pak společně s učiteli slavnostně přestřihli pásku, starosta Tomáš Chalupa s náměstkem ministra školství Jindřichem Kitzbergerem nakrojili narozeninový dort. "Líbí se mi systém, kdy se jedna po druhé opravuje každá škola," ocenil postup radnice Kitzberger a dodal, že ne všude mají školáci takové štěstí.

Prosincová oslava pokračovala v sálu hotelu Pyramida. "Připravili jsme projekci mapující jednotlivá desetiletí od vzniku školy v kontextu s událostmi ve světě a u nás," řekla ředitelka školy Marcela Pácalová. K letošnímu jubileu škola vydala vlastní kalendář na rok 2008 uspořádaný z kreseb žáků. Starosta Tomáš Chalupa připomenul, že rok 2007 byl symbolický nejen pro školu, ale i pro stoletý Břevnov, a také pro opravenou usedlost Marjánka, která se po 70ti letech znovu otevřela a svým způsobem dala této škole jméno.

Škola Pod Marjánkou má svoje tradiční zaměření na výuku jazyků už od roku 1968, od začátku 80. let pak přijímala žáky na první stupeň až od 3. třídy na základě přijímacích zkoušek. Po 50 letech má nyní opět novou fasádu a zateplení, došlo k výměně oken, modernizaci obou tělocvičen i vybavení tříd a kabinetů. Dětem se nejvíce líbí barevné třídy. "Třídy a záchody jsou nejhezčí," odpovídaly na dotaz starostovi při předání rekonstrukce. Práce na opravě školy probíhaly od loňského července a městská část za ně zaplatila 75 milionů korun. V letošním roce chystá městská část opravit další školu, a to Na Dlouhém lánu.