Slovo starosty Tomáše Chalupy pro Šestku

Slovo starosty Tomáše Chalupy pro Šestku Diskutuje se o zavedení zón placeného stání. Jaký na tento problém máte názor? V lednu se v některých médiích objevila informace, že prý Praha 6 už nechce okruh přes Suchdol. Co vy na to? Kdo?

Diskutuje se o zavedení zón placeného stání. Jaký na tento problém máte názor?

Myslím, že nám asi nakonec nezbude, než je zavést. Sám však do diskuse na toto téma nechci vstupovat nějakým více či méně oficiálním a definitivním stanoviskem. Mám za sebou ale desítky hodin diskusí s kolegy, radním Zárubou, zastupiteli, dopravními odborníky, starosty měst a městských částí, které s tím mají své zkušenosti, a to nejen z ČR. Na ně se snažím spíše klást otázky a poslouchat.

Přiznávám, že v tuto chvíli mám tisíc a jednu otázku, na které hledáme odpovědi. Až je budu znát a sám o nich budu přesvědčen, pak předstoupím před občany a zastupitele. Dosud to však s čistým svědomím učinit nemohu. Navíc chci znát i názory občanů, a to nejen těch, co jsou aktivní a někdy i aktivističtí, ale také nejen těch, co mají problém s parkováním v místě svého bydliště. Tato otázka je jedna z nejzásadnějších za mnoho let a já nechci, aby se v ní naslouchalo jen občanům řekněme centrální části Dejvic a hlas lidí například ze vzdálenější Liboce byl oslyšen.

V lednu se v některých médiích objevila informace, že prý Praha 6 už nechce okruh přes Suchdol. Co vy na to?

Je to naprosto lživá, fatálně lživá informace! Zásadně ji odmítám. Bez ohledu na to, že by se to možná některým hodilo říkám za sebe i za - troufám si tvrdit - jasnou většinu zastupitelů: Praha 6 je pro co nejrychlejší výstavbu pražského okruhu. Jakékoli další blokování této stavby znamená zásadní ohrožení dalšího rozvoje města. Fakt, že okruh již dávno nestojí, je zločin, za který by měl někdo nést odpovědnost.

Kdo?

Jde o stavbu státu, nikoli města, takže minimálně ministři dopravy předchozích vlád, kteří v té věci sice možná hodně řekli, ale věru moc neudělali. Otázkou je, zda by se u nás rovněž neměl jako jinde ve světě zavést systém, že pokud se prokáže, že ti, co stavbu blokují, například různá sdružení či aktivisté, nemají pravdu, například na základě rozhodnutí nezávislého soudu, by měli nést za své činy odpovědnost.