Vyplácení příspěvku na péči vázne vinou posudkových lékařů

Státní systém, podle kterého mají staří či zdravotně postižení lidé pobírat od státu příspěvek na péči ke svému důchodu, kolabuje. "Na úřadu Prahy 6, který by měl lidem peníze vyplatit, leží v současné době okolo 1800 nevyřízených žádostí, z toho 1 400 jsou příspěvky na péči. Zdržení však nezpůsobuje úřad, ale posudkoví lékaři úřadu práce hlavního města," říká radní Jan Holický. Posudkoví lékaři mají za úkol u všech žádostí posoudit zdravotní stav žadatelů. Jenže nestíhají.

Městská část v průběhu loňského roku opakovaně jednala s pražským ředitelem úřadu práce Ivanem Chomátem, aby urychleně situaci řešil. Ovšem bez valného výsledku. Chomát však sám uznává, že situaci způsobilo hlavně podcenění dostatečného množství lékařů a dalšího personálu. V celé Praze posudky vyřizuje 7 kmenových lékařů úřadu, pro Prahu 6 je jeden. Od září se počet nevyřízených žádostí zvedl o další tři stovky. Starosta Tomáš Chalupa se obrátil dopisem i na ministra sociálních věcí Petra Nečase.

Praha 6 má vzhledem ke své rozloze největší počet nevyřízených žádostí na počet obyvatel. "Občany přicházející s žádostmi na úřad informujeme letákem, který vysvětluje postup vyřízení žádosti, a zároveň se omlouváme za zdržení, které nemáme možnost ovlivnit," dodává Holický. Městská část tak supluje práci úřadu práce, který nejen že nedodržuje zákonné lhůty pro vyřízení žádostí, ale občany o tom neinformuje. "Znamenalo by to několik tisíc dopisů a navíc poštovné odpovídající půl milionu korun," uvedl Chomát.

Žádosti o příspěvek na péči podávají lidé, kteří o něj žádají prvně nebo požadují jeho zvýšení podle kritérií stanovených od loňského ledna. I více jak půlroční zdržení jim výrazně komplikuje život. Za příspěvek na péči si nakupují potřebné sociální služby, jako například péči ošetřovatelů nebo rozvoz obědů. "Lidem, kteří mají sjednanou pečovatelku, čekáme s platbami, než budou mít příspěvek vyřízen," potvrzuje i ředitelka Pečovatelské služby Soukupová.

O příspěvek, který jim bude přiznán, lidé v žádném případě nemohou zdržením přijít. "Peníze jim vyplatíme zpětně," potvrzuje radní Jan Holický. Na druhou stranu přiznává, že nárazové vyplácení je pro úřad také nepříliš příjemnou variantou. Pro příklad zpětné vyplacení deseti přípěvků na péči v nejvyšší kategorii za období jednoho roku představuje skoro jeden a půl milionu korun.