90. výročí ČSR připomenou koncerty a přehlídka

28. října oslaví naše republika devadesátiny. Výročí vzniku státu lidem připomene přehlídka jednotek ozbrojených sil a řada kulturních akcí. Jejich těžiště bude v Praze 6, kam zavítá i prezident republiky Václav Klaus.

Odpolední a večerní kulturní program připravila městská část na Dejvické třídě podobně, jako tomu bývá při květnových oslavách. Na hlavním pódiu by ho měl krátce po půl třetí hodině zahájit prezident Klaus. Ten na Dejvickou zavítá z Evropské ulice, kde se od 13 hodin bude konat vojenská přehlídka. „Bude to přehlídka všech vyzbrojovacích úspěchů Armády České republiky,“ řekl mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. Kromě techniky se lidem předvede 1700 vojáků, policistů, hasičů, strážníků a záchranářů. Armádu, která bude technikou i počtem 1500 lidí zastoupena nejvíc, bude účast na akci stát asi 15 milionů korun. Armáda bude také organizátorem přehlídky, jejíž součástí má být i předvedení zásahu s vrtulníkem. Dějištěm přehlídky bude Evropská ulice, kde u hotelu Diplomat vyroste hlavní tribuna pro návštěvníky. Defilé má trvat zhruba hodinu a půl. Hned na úvod lidé uvidí přelet vzdušných sil české armády. Představí se například stíhačky Gripen a letadla Airbus z vládní letky. Předvedou se také brigáda rychlého nasazení, průzkumný prapor či zástupci Hradní stráže. „Naším cílem je ukázat expediční schopnosti armády v České republice a v zahraničí,“ uvedl velitel pozemních sil Miroslav Žižka. Čírtek pak prohlásil, že lidé „uvidí něco, co ještě neviděli“. Hasiči se představí mimo jiné zásahovými vozy a mobilními čerpacími stanicemi. Policisté se pak budou prezentovat vrtulníky, sněžnými skútry, vodními čluny s potápěči a pyrotechnickým vozem.

Slavnostní odpoledne bude pokračovat koncertním programem na Dejvické, který připravila městská část. Po prezidentově zdravici jej zahájí vystoupení Colegia českých filharmoniků, následovat bude skupina Swings, koncerty zpěváků Petry Janů, Jojo bandu, Josefa Zímy, vystoupení kytaristy Radima Hladíka a závěr bude patřit Čechomoru. Od 20 hodin budou mít lidé možnost z velkoplošné obrazovky na Dejvické sledovat v přímém přenosu udílení státních vyznamenání na pražském Hradě. Kromě hlavního podia poběží doprovodný program ve čtyřech stanech, tematicky rozdělených. Ve filmovém stanu se budou promítat filmové dokumenty, v rozhlasovém stanu návštěvníci najdou expozice starého rozhlasového studia a setkají se i s moderátory Českého rozhlasu. V diskusním stanu budou debatovat odborníci na historii státu o osmičkových výročích. Pozvání přijali Věnek Šilhan, Jan Petránek nebo Karel Steigerwald. Čtvrtý stan nabídne výstavu k výročí samostatnosti Československa, kterou připravuje městská část spolu s Asociací nositelů legionářských tradic. Tato výstava je vyvrcholením série osmičkových výstav k výročí významných událostí, proto zahrnuje nejen rok 1918, ale zmiňuje se i o letech 1938 a 1948. Faktografické panely o dějinných událostech těchto let se dotýkají i vazba s Prahou 6 na výroční léta, výstava připomíná i názvy ulic, které se s nimi pojí. Po skončení oslav se expozice přesune do Písecké brány.



Uzavření ulic během oslav

Přehlídka:

Oslavy Prahy 6: