Divadla zahajují sezónu, Semafor již padesátou

Dejvické divadlo vstupuje do své sedmnácté sezony samostatnější.

V červnu došlo ke změně zakládací listiny a práva městské části jako zakladatele byla převedena na umělecký soubor Dejvického divadla. Praha 6 zároveň poskytla divadlu jednorázový příspěvek 25 milionů korun na podporu činnosti do roku 2013 a stanovila podmínky jeho užití. Od července také poprvé od svého vzniku platí divadlo nájem, a to 700 tisíc korun ročně.
 
 „Těmito změnami pro nás začíná nové období. Praha 6 přestane být postupně hlavním finančním zdrojem a zásadní část financování bude přenesena na grantový systém hlavního města a další veřejné i soukromé zdroje,“ uvedla ředitelka divadla Eva Měřičková. Divadlo má dnes soběstačnost 40 procent, 10 procent nákladů je dnes pokrytých sponzorsky.
 
 Dejvické i pro děti
 

 Nejbližší divadelní novinkou, kterou DD plánuje, bude listopadová premiéra hry Dračí doupě, kterou přímo pro Dejvické divadlo napsal Viliam Klimáček. V inscenaci si zahrají Ivan Trojan, David Novotný, Martin Myšička, Klára Melíšková a Klára Issová, režie se ujal K. F. Tománek. Během roku divadlo přidá další dvě premiéry.
 
 I letos pokračuje projekt OFF zóny. „Pod touto hlavičkou uvádíme představení, která souzní s naší tvorbou, ale nejsou součástí kmenového repertoáru,“ vysvětluje Měřičková. V nadcházející sezoně má divadlo dva exkluzivní hosty, jednoho pro dospělé diváky, druhého pro dětské publikum. Prvním z nich je divadlo Aqualung, které uvede v průběhu sezony dva vybrané tituly ze svého repertoáru, druhým bude Naivní divadlo Liberec, které každý měsíc nabídne dětem jedno představení. Začíná 18. října pohádkou o bílém medvídkovi.
 
 Semafor slaví ohlédnutím
 

 Jubilejní padesátou sezónu chce divadlo Semafor oslavit ohlédnutím za dávnou i nedávnou minulostí a začíná pochopitelně u Jiřího Šlitra a jeho písniček. Ohlédne i za tvorbou jeho následovníků Ferdinanda Havlíka i Vladimíra Franze, Představení Šlitr s námi (a zlý pryč) mělo premiéru v září. „V kabaretním představení uslyšíme od Šlitra spíše písničky, které nejsou tak známé. Zazní samozřejmě Tereza, ale s trochu jiným textem. Bude i Neotálej, Jitka Molavcová zpívá Hroznou tragédii s máslem. Jsou to písničky, na které se v posledních letech nedostalo,“ řekl Suchý. Pásmo inscenovaných písní má formu kabaretu.
 
 Hurvínek je na cestách
 

 Divadlo Spejbla a Hurvínka uvidí diváci zpět v Praze 6 až v prosinci, kdy začne hrát v náhradních prostorách hotelu Pyramida na Dlabačově. V obecním domě, kde divadlo dosud působilo, chystá městská část generální rekonstrukci a renovovat se bude i divadelní sál a přilehlé prostory.
 
 Do prosince se proto soubor pohybuje na zájezdech po ostatních městech a v zahraničí.