Kytarový festival zahájí jedna z nejlepších kytaristek na světě

Již 11. ročník festivalu Kytara napříč žánry si svůj letošní start odbude tradičně v Dejvickém divadle. Na úvod festivalu vystoupí 19. října v Dejvicích americká kytaristka Vicky Genfan.

Festival pořádá Stanislav Barek, agentura Taktika Muzika a hlavní město Praha pod záštitou primátora Pavla Béma a starosty Tomáše Chalupy.

Americká kytaristka Vicky Genfan (USA, nar. 1959) je považována za jednu z nejlepších kytaristek na světě. Její hudba se pohybuje na rozhraní folku, jazzu, popu, soulu a world music. Vicki hraje na kytaru ve stylu „finger-picking“, kytaru používá též jako perkusní nástroj a střídá během vystoupení nejrůznějších ladění. Účastní se pravidelně prestižních mezinárodních festivalů a vystupuje samostatně po celém světě se svým koncertním programem.

Podruhé se festival potká s Prahou 6 29. října, a to v Kaštanu. Zde vystoupí se svým „Jan Vaclav Vanek Trio“ francouzský kytarista českého původu. Jan Václav Vanek je kytarista, multi-instrumetalista a skladatel. Jeho hudební identita je založena a ovlivněna poslechem jazzových improvizací a poznáváním jiných zemí a kultur, během svých cest. Koncertuje ve Francii, Evropě i v zámoří, na jazzových festivalech hraje sólově, ve svém triu či kvartetu.

Festival pod názvem „Kytara napříč žánry” vznikl v roce 1998 s cílem představit publiku více žánrů, hraných různými styly na rozdílné druhy akustických kytar. Kromě špičkových kytaristů z mnoha zemí mají každý rok možnost prezentace také studenti uměleckých škol.