Pražská padesátka slavila jubileum

Šest stovek závodníků projelo cílem při jubilejním desátém ročníku Pražské cyklistické padesátky, která tradičně startuje v září v Dejvicích.

Na startu závodu nechyběl primátor Pavel Bém, který od pořadatelů obdržel jako dárek jubilejní dres s číslem 1. Také další věrné účastníky pořadatelé odměnili zlatými, stříbrnými a bronzovými dresy.



„ V konkurenci dalších tří cyklistických závodů je i letošní účast úspěch,“ komentuje počet závodníků ředitel závodu Pavel Landa, který se každým rokem snaží na závodě něco vylepšit. „Snažíme se připravit závod na maximální úrovni, novinkou letošního roku byl vložený závod, přebor ČVUT,“ říká a s povzdechem připouští, že i letos řádil na připravené trase škodolibec, který měnil značení a cyklistům zkomplikoval orientaci. „Blb se vždycky najde,“ komentovala to vítězka letošního ročníku Kája Polívková, která si nenechala zkazit dobrý dojem a s přehledem do cíle dorazila za hodinu 54 minut. Absolutním vítězem se stal Petr Tatíček v čase 1hod. 37 min., který dojel do cíle s šestiminutovým náskokem.

A jaký kus cesty ušla od svých začátků Pražská 50? „Za těch deset let se zcela radikálně změnilo zpracování výsledků. Od pouhého odečítání startovních čísel a zapisování na papír, přes čárový kód až k čipové časomíře, kdy si účastník může přečíst výsledek okamžitě po dojezdu. Je to přece jenom velká změna,“ hodnotí Landa. Další změnou je vybavení účastníků a jejich cyklistické dovednosti. „Těch, kteří by byli cyklistikou „nedotčení“ je opravdu na prsty jedné ruky,“ říká ředitel závodu. Pražská padesátka je mezi konkurenčními závody výjimečná tím, že startuje ve městě, ale její trať vede i po vesnicích, polních cestách nebo lesem.


Absolutní vítěz Petr Tatíček