Přijďte si prohlédnout Národní technickou knihovnu

Všem zájemcům o architekturu a moderní metody současného stavitelství je určena prohlídka Národní technické knihovny na Flemingově náměstí v Dejvicích v rámci Dnů stavitelství a architektury. 18. října každou celou hodinu mezi 9 a 14 hod. provedou zájemce stavbou technici společnosti Metrostav.

Ta knihovnu staví pro developerskou společnost Sekyra Group. Pracovníci Metrostavu použili při stavbě knihovny ojedinělé technologie a materiály, které zájemcům rádi představí. Jedná se například o vytápění a chlazení pomocí temperování betonového jádra prouděním teplé či studené vody v trubkách systému REHAU – BKT, které budou vloženy do složité struktury dodatečně křížem předpínaných stropních desek, což v České republice zatím nikdo nerealizoval. Zaujme i předsazená fasáda tvořená z pásů profilovaného čirého skla nebo „chybějící“ podpěry prvního nadzemního podlaží, které nahradila zavěšená konstrukce, vynášená do vyššího podlaží táhly umístěnými v betonových sloupech.

Knihovna je kromě konstrukčního řešení výjimečná i svou nabídkou, protože v ní návštěvníci najdou sloučené fondy Státní technické knihovny a knihoven ČVUT a VŠCHT, bude zde i pobočka Městské knihovny v Praze.

Odchod k prohlídkám je organizován od budovy Stavební fakulty ČVUT v Thákurově ulici 7. Kapacita skupiny je maximálně 25 osob. Návštěva je vhodná i pro osoby se sníženou pohyblivostí a vozíčkáře.