Radnice nařídila školám zvýšenou hygienu, náklady zaplatí

Zvýšený výskyt onemocnění žloutenkou typu A straší hlavně rodiče dětí ze škol a školek. Zejména na ně se zaměřila pomoc městské části.

„Nečekal jsem ani na nařízení hygieniků a ve všech školách a školkách jsem jako předseda krizového štábu už v polovině září nařídil zvýšenou hygienu, všechny společné prostory se musejí průběžně omývat dezinfekčními prostředky proti virům,“ vyjmenovává starosta Tomáš Chalupa. „Na preventivní opatření radnice okamžitě uvolnila z rozpočtu dva milionu korun,“ dodal. K dispozici musejí být neustále tekutá mýdla a jednorázové papírové ručníky, učitelé jsou poučeni a upozorňují děti, aby si neustále myly ruce.
 
 Během září se jeden případ žloutenky v Praze 6 vyskytl v MŠ Jílkova a dva v ZŠ Norbertov. „Děti, které přišly do úzkého kontaktu s nemocnými, jsou pod dohledem lékařů,“ řekl k tomu vedoucí odboru školství Jan Holický. Žloutenka typu A je nazývána nemocí špinavých rukou a viry se do těla dostávají ústy prostřednictvím špinavých rukou nebo s neumytým jídlem. „Proto je nejúčinnější ochranou hygiena a zase hygiena,“ říká Holický. Radnice nechala vytisknout informační letáky s tím, co je žloutenka, jak se pozná a jak se proti ní bránit. Tyto letáky distribuovala do škol a školek.