Slovo starosty Tomáše Chalupy pro Šestku

V současné době je zvýšený výskyt virové žloutenky typu A. Evidujete toto onemocnění také v Praze 6? V říjnu si připomeneme 90. výročí založení Československé republiky. Připravujete k tomuto datu nějakou slavnost? Někteří občané Prahy 6 budou mít za pár týdnů nového senátora. Bude s ním radnice spolupracovat?

V současné době je zvýšený výskyt virové žloutenky typu A. Evidujete toto onemocnění také v Praze 6?
 
Řešíme tři případy ve třech školních zařízeních. Je v nich proto zvýšený lékařský dohled a také zvýšený průběžný úklid. Ve všech školkách a školách jsme rozdávali letáky, které měly informovat nejen děti, ale i jejich rodiče, jak lze tuto nemoc rozpoznat, ale především jak jí předejít a případně jak se chovat v případě onemocnění. Jelikož kulminace nemoci se očekává na přelomu října a listopadu, platí neustále v boji proti žloutence maximální důraz na pravidlo číslo jedna: mytí rukou a dodržování základní hygieny. Samotní hygienici se zatím shodují v tom, že preventivní očkování proti žloutence není u dětí nutné.
 
 V říjnu si připomeneme 90. výročí založení Československé republiky. Připravujete k tomuto datu nějakou slavnost?
 

Městská část Praha 6 byla poctěna tím, že se na jejím území konají hlavní oslavy jubilejního výročí založení republiky se záštitou prezidenta republiky. První část bude tvořit slavnostní přehlídka armády a poprvé také složek integrovaného záchranného systému na Evropské třídě a bude zcela v režii Armády ČR. Jelikož se však cítíme jako hostitelé celé slavnosti, bude na přehlídku navazovat projekt Prahy 6 na Dejvické ulici. Jeho cílem je oslavit státní svátek, sice důstojnou, nicméně méně formální podobou. Zároveň chceme umožnit občanům setkat se osobně s hlavou státu. Oslavu zakončíme projekcí slavnostního udílení cen prezidentem republiky z Vladislavského sálu Pražského hradu.
 
 Někteří občané Prahy 6 budou mít za pár týdnů nového senátora. Bude s ním radnice spolupracovat? 
 

Je už téměř tradicí, že právě občané Prahy 6 mají ve všech volbách, ať už parlamentních, komunálních nebo senátních, jednu z největších účastí v celé republice. Je to signál, že lidé žijící v této městské části jsou lidé aktivní, věří ve své schopnosti a věří, že právě svým přístupem mohou celou řadu věcí měnit. A to je rozhodně dobře. S novým senátorem spolupracovat budeme, to je samozřejmé. Na druhou stranu také od něj čekáváme, že společným působením dosáhneme i zlepšení života občanů v Praze 6.