Zachraňme Šumavu!

To byl název výstavy v Písecké bráně, která se věnovala jedinému tématu: odumírání největší plochy lesů ve střední Evropě.

Lesy v Národním parku Šumava jsou devastovány a zcela ponechány napospas kůrovci. Výsledkem jsou stále se rozšiřující tisíce hektarů suchých lesů. Pozvání na vernisáž výstavy k tomuto aktuálnímu problému přijal i prezident Václav Klaus.

Vernisáže se zúčastnili starostové Šumavských obcí, jihočeský hejtman Jan Zahradník, senátoři, kteří se problematikou dlouhodobě zabývají i starosta Tomáš Chalupa a primátor Pavel Bém.

K vidění byly kromě fotografií usychající Šumavy i další zajímavé exponáty – živý kůrovec, uschlé napadené stromy, družicové snímky sledující vývoj napadení lesa a film o aktuální situaci na Šumavě. Návštěvníci podepisovali petici určenou vládě a parlamentu, která je vyzývá, aby se alarmující situací v Národním parku Šumava začaly neprodleně zabývat. Výstava, která je podnětem pro veřejnou diskusi o budoucnosti Národního parku Šumava, se z Prahy 6 přesouvá na jih Čech.