Arabská slaví a pořádá koncert absolventů

Známí moderátoři Pavel Zuna a Mirka Čejková se na chvíli vrátili do školy – na Gymnázium Arabská, které oba vychodili. Nebyli to však jen oni, kdo se po letech vrátil na místo činu, ale desítky dalších absolventů. Gymnázium Arabská totiž slavilo 50 let svého založení.

První žáci přišli do tehdy nové střední školy Na Dlouhém lánu 1. září 1958. Po deseti letech se škola přestěhovala do Arabské ulice a dnes nese název Gymnázium Arabská. „Za celou dobu existence jím mohlo projít kolem pěti tisíc absolventů,“ odhaduje současná ředitelka Zdeňka Hamhalterová, která na škole působí přes dvacet let, z toho čtyři roky je její ředitelkou. Arabská se řadí mezi největší a hlavně nejúspěšnější gymnázia v Praze.

K výročí proběhla řada akcí. Od zahradní slavnosti přes výstavu v Písecké bráně na téma „Hry a hříčky“, kterou připravili studenti gymnázia. V říjnu se opět v Písecké bráně konala autorská čtení z nejlepších školních prací bývalých absolventů a ze školních sborníků z literárních soutěží, následoval komponovaný večer se Seifertovou poezií. Vrcholem oslav pak bude listopadový koncert pro Arabskou, který se koná 11. listopadu v hotelu Diplomat od 18 hodin. Vystoupí na něm nejen současní i bývalí členové školního pěveckého sboru, ale jako hosté především bývalí absolventi školy, kteří se věnují hudbě. Mezi ně patří písničkářka Martina Trchová, zpěvačka skupiny Toxique Klára Vytisková, herec a zpěvák Vojtěch Dyk, vedoucí hudebního souboru Doubravánek Marek Doubrava a další. Lístky na koncert jsou v prodeji ve vrátnici školy.

U příležitosti výročí představilo gymnázium také novou vizi svého rozvoje. Škola nedávno dostala nová okna a fasádu, u toho však vedení školy nechce zůstat. „Máme vypracovaný projekt na další revitalizaci školy. V rámci něho by škola měla být škola bezbariérová, upravil by se vstupní prostor a žáci by měli mít vlastní šatní skříňky,“ vypočítává ředitelka školy Zdeňka Hamhalterová. V další fázi by pak ve škole přibyla jedna budova s aulou, velkou tělocvičnou a fitness zařízením.

Zatímco stavebních úprav by se škola mohla dočkat v horizontu několika let, již od září 2009 gymnázium najíždí na nový vzdělávací program. „Zachováme tradiční zaměření školy na humanitní, přírodovědné a obor programování. Učební plán ale bude mít větší možnost volitelných předmětů a v posledních ročnících výuku upravenou tak, aby se žáci mohli připravovat zejména k přijímacím zkouškám,“ vysvětluje ředitelka gymnázia, na kterém v současné době studuje 650 žáků a jejich úspěšnost přijetí na vysoké školy nepohybuje mezi 95 a 99 procenty. Podle ředitelky je škola největším „dodavatelem“ studentů na elektrotechnickou fakultu ČVUT.

1. slavnostní školní den dnešního Gymnázia Arabská se konal v září 1958, tehdy ještě v budově Na Dlouhém lánu.