Praha 6 hostila oslavy k vzniku ČSR, Evropskou jeli vojáci...

„Je na místě připomenout odhodlání, hrdinství a oběti tisíců československých legionářů, kteří se významně zasloužili o vznik státu Čechů a Slováků. Je na místě připomenout odvahu tisíců našich spoluobčanů, kteří na frontách druhé světové války i v domácím odboji bojovali za znovuobnovení Československa po jeho rozbití,“ řekl prezident Václav Klaus při zahájení vojenské přehlídky k 90. výročí vzniku ČSR. Byla první oficiální vojenskou přehlídku od roku 1985. Pořádala ji Armáda ČR. Na Evropské se předvedlo na dva tisíce příslušníků armády, policie a dalších jednotek záchranného systému. Po silnici projelo 196 kusů techniky.

Tanky T-72M CZ, Čechy modernizované stroje ruského původu, měly zvláštní gumové chrániče, aby nepoškodily vozovku. Podobně vojáci vybavili i bojová vozidla pěchoty.

Deštivé a chladné počasí lidi neodradilo. Podél Evropské se táhly špalíry lidí. kteří sledovali přehlídku. Na přeplněném Kulaťáku se lidé kromě vojáků dočkali i záchranářských jednotek nebo strážníků. Chloubou mezi šestadvaceti prvky techniky Hasičského záchranného sboru byl dvanáctimetrový speciál Panther FL 6x6, kterým disponuje například ruzyňské letiště. Strážníci jeli i na kolech.

Legionářské a prvorepublikové prapory, které Češi celou druhou světovou válku skrývali před nacisty, se staly perlou úvodní části přehlídky. Prapory jednotek patří odedávna k symbolům nevyčíslitelné ceny. Bojové prapory často přežily jen zázrakem.

Prezident Klaus po skončení přehlídky zamířil na Dejvickou třídu, odkud z rozhlasového stanu promluvil k národu. Poté zahájil bohatý hudební program, který se konal až do večera.

... a na Dejvické se zpívalo

Praha 6 připravila v říjnovým oslavám hudební program, který zahrnul žánry pro všechny věkové kategorie. Také proto bylo po celé odpoledne na Dejvické plno.

Sousedům zazpívala obyvatelka Prahy 6 Petra Janů, orchestr na pódiu doprovodil líbezné tóny houslisty Pavla Šporcla.

Závěr slavnosti patřil oblíbenému Čechomoru, skupina vystřídala Mekiho Žbirku a Radima Hladíka s Blue Efektem.