Tradice, pouťové atrakce a voňavá jídla, to je posvícení

15. břevnovské posvícení provázelo příjemné teplé podzimní počasí, které vedlo i k rekordní návštěvnosti. Začátkem října se přišlo k břevnovskému klášteru pobavit přes 50 tisíc návštěvníků.

Novinka letošního ročníku – přesunutí pódia do centrální části areálu – měla mezi návštěvníky velký úspěch a po celý víkend bylo pódium obklopeno publikem všech věkových kategorií. Dlouhého aplausu se dočkali krajané z Chorvatska se svým prvním vystoupením v Čechách. V sobotu sklidili největší potlesk břevnovští Netopýři a v neděli bylo před pódiem nejvíc diváků při vystoupení skupiny ABBA revival.

Během posvícení pokřtili převor Siostrzonek, starosta Tomáš Chalupa a zástupci spolku břevnovských živnostníků novou knihu varhaníka Marka Čihaře Nové varhany v bazilice sv. Markéty v Praze Břevnově.

Na posvícení nechyběly kromě tradičních kolotočů a houpaček oblíbené nafukovací atrakce pro děti. Již tradiční a neodmyslitelná vesnička staročeských řemesel opět praskala ve švech. Také řemeslných stánků bylo více než loni. Třeba stánek paní Marušky s historickou gastronomií, malování perníčků na přání, broušení kamenů, kování šperků, keramické kachle, ručně malovaný textil, dřevěné hračky, cínové figurky, točená keramika a další.