Běh 17. listopadu: Podzimní hemžení ve Hvězdě

náhled souboruSnad ani nejstarší veteráni nepamatují tak teplé a slunečné počasí při běhu 17. listopadu, který je akademickým mistrovstvím ČR v přespolním běhu a zároveň veřejným závodem pro příchozí.

Každoročně ho na závěr atletické sezóny pořádá ČVUT v oboře Hvězda. Letošní 56. ročník přilákal na start 350 závodníků, rekordní počet za poslední desetiletí.

Od loňska přidali pořadatelé do programu dětské kategorie a nová tradice se velmi rychle ujala. Startovní příležitosti využilo šest desítek malých závodníků. Ty nejmenší děti do 10 let bojovaly na trati 300 metrů, větší změřily síly na obrátkovém okruhu dlouhém 800 metrů.

V úvodním závodě dorostenek a juniorek dokázala desetiletá Carmen Beshirová (SK Zdice), že dokáže nejen držet krok, ale i porážet děvčata o několik let starší.

V závodě žen a akademiček zvítězila Eva Tománková, závodnice VŠE Praha (15:24.6) na 4400 metrů dlouhé trati. Z veteránek zvládla trať nejrychleji Karla Mališová z USK Praha.

Kvalitní výkony přinesl závod veteránů nad 40 a 50 let, v němž startovalo téměř 70 mužů. Ti běželi dvě velká kola po 3000 metrech. Způsobem start - cíl vyhrál čtyřicetiletý Radomír Soukup (Atletika Tábor). Hlavní závod mužů a akademiků na 9000 metrů rozhodla poslední třetina závodu, vyhrál Jan Kreisinger z AK Kroměříž (26:48). Diváci však viděli napínavý závod zastoupený alespoň částí české krosové špičky. Pořadatelé letos poprvé použili k měření časů čipové přístroje.