Hřiště pro seniory čeká na první sportovce

náhled souboruNa deseti strojích pod širým nebem si lze protáhnout a posílit záda, paže nebo nohy. A to všechno tak, aby to zvládli i starší lidé. Právě pro ně je určeno zcela nové „hřiště pro seniory – hřiště pro všechny generace“, které radnice nechala umístit na Petřinách do vnitrobloku domů u ulic Na Petřinách, Peštukova a Čílova.

„Pohyb je prospěšný pro každou věkovou kategorii. Velký význam má zejména pro lidi v pokročilejším věku, kdy je aktivní životní styl důležitý pro udržení motorických schopností a tím i pro delší a zdravější život “ domnívá se radní Jan Záruba a dodává: „Hřiště má i další význam, a to společenský. Místo pro vybudování hřiště nebylo vybráno náhodou. Je blízko nákupního střediska a my víme, že na lavičkách u tohoto vnitrobloku se senioři často scházejí. Chtěli jsme jim poskytnout příjemný prostor s možností sportovního vyžití.“

Zatím jsou na hřišti pouze stroje pro cvičení, ale do jara má mít tento vnitroblok nainstalováno veškeré vybavení – lavičky a dokonce i pítko. „Na žádost obyvatel okolních domů zvažujeme dovybavit hřiště i stolky. Obyvatelům se hřiště líbí a těší se, že se tam budou scházet a pít kávu, o stolky nás sami požádali,“ říká radní Jan Záruba, který má na starosti životní prostředí. Senioři z Petřin navíc oceňují, že na rozdíl od fittness center mohou mít cvičení zadarmo a navíc jsou na čerstvém vzduchu. Někteří se však obávají přílišného hluku z hřiště, neboť stroje při- tahují i děti z nedaleké školy. „Hřiště je krásné, ale chodí sem moc dětí, které dělají rámus,“ stěžuje si obyvatelka Petřin, jejíž okna vedou přímo do vnitrobloku. Sama je po operaci nohy, ale doufá, že na jaře si některé z protahovacích strojů vyzkouší.

Zatím podle obrázků, časem s trenérem
Zatímco hřiště pro seniory je nejen v Praze, ale i v České republice první vlaštovkou, zkušenosti s ním mají v zahraničí. Radnice se nechala inspirovat podobným zařízením v britském Manchesteru, tam si senioři sami hřiště na své radnici prosadili.

Cvičební stroje jsou zdarma přístupné každému, kdo si zakládá na zdravém životním stylu. „Každý stroj je vybaven srozumitelným návodem i obrázkem, který popisuje způsob cvičení. Plánujeme také, že na jaře bude na hřišti v předem známých termínech přítomen lektor, který zájemcům ukáže, jak na strojích cvičit,“ říká Záruba.

Na většině strojů je možné cvičení ve spolupráci s partnerem, ale je možné i individuální cvičení. Hřiště není určeno výhradně seniorům, využít ho mohou všichni, ve vnitrobloku je i houpačka pro děti. Revitalizace celého vnitrobloku a stavba hřiště včetně revitalizace přišla městskou část na 4,3 milionu korun.