Hurvínek hraje na Dlabačově, divadlo se opravuje

náhled souboruPříznivci divadla Spejbla a Hurvínka musejí od prosince za svými oblíbenými dřevěnými loutkami do provizorního útočiště do sálu v Orea hotelu Pyramida na Dlabačově. Na začátku roku zahájí městská část rekonstrukci stávajícího divadla, které je v obecním domě na Dejvické ulici.

„Záměrem rekonstrukce stávajícího divadla je zkvalitnění prostor jak pro diváky, tak pro účinkující a zaměstnance divadla,“ řekl k tomu Alois Novák, ředitel společnosti SNEO, která rekonstrukci připravuje. Městská část za ní zaplatí 120 milionů korun. „Divadlo Spejbla a Hurvínka je tak poslední scénou v Praze 6, která bude mít opravené divadlo,“ řekl starosta Chalupa. Městská část již dříve zrekonstruovala prostory Dejvického divadla a Semaforu. Podle projektu by divadlo mělo získat nový reprezentativní vchod z Dejvické ulice. „Do prostoru ulice budou zářit světla přes velké prosklené stěny vstupního foyer, nad nimiž se ponese masivní markýza s pohyblivým textem, který bude informovat kolemjdoucí o programu divadla,“ vysvětluje Novák. Z tohoto důvodu se jedná i o přesunu současných ordinací lékařů.

Nové schodiště diváky navede přímo do hlavní haly kolem vitrín s vystavenými loutkami. V přilehlých prostorách bude občerstvení, šatna a galerijní prostor s expozicí loutek a vývoje loutkářství. Vlastní divadelní sál bude mít díky zvýšené křivce hlediště optimální pohled na jeviště z každého místa, sál bude nově ozvučen a osvětlen. Vznikne také nahrávací studio, zkušebna a divadelní klub.

Budoucí interiér divadla snoubí hravost, vzdušnost i účelovost s původní architekturou divadla. Zůstanou zde profilované stropy se štuky, vitrážová okna a původní vstup v dubovém vyřezávaném obložení bude zrestaurován a používán jako premiérové schodiště. Celou „rodinku“ od pana Spejbla až po psa Žeryka zvěční velkoplošné fotografie při vstupu a na hlavním schodišti. Dokončení a znovuotevření divadla plánuje na podzim. V další etapě radnice dokončí opravu celého domu, který dostane nové zateplení a fasádu.