Sídliště Dědina hlásí: hotovo!

Na novém náměstíčku na sídlišti Dědina mezi slavnostním osvětlením tikají hodiny. Stejné, jaké si obyvatelé panelových domů kolem Ciolkovského ulice poprvé prohlédli před třemi lety na fotografiích k projektu na revitalizaci Dědiny. Nyní může sídliště hrdě ukazovat nový kabát.

Dědina se tak stala prvním sídlištěm v Praze 6, které radnice plánovala oživit a dodat mu jednotnou a moderní tvář. Poté, co nedávno dostaly nové zateplení a fasádu panelové domy, ve kterých žije na šest tisíc lidí, a po generální opravě základní školy, přišel na řadu parter mezi domy. Na jeho oživení vynaložila radnice částku 66 milionů korun.

Chaoticky vyšlapané blátivé cesty v zanedbaných trávnících tak nahradily nové betonové chodníky, přibyly nové moderní lavičky, odpadkové koše. Spojovací cesty mezi domy jsou bezbariérové, což si pochvalují zejména starší lidé a maminky s kočárky. Nově oseté trávníky jsou vybavené samozavlažovacím systémem, takže i v suchém létě by tráva měla zůstat pěkně zelená.

Přetváření sídliště probíhalo od března do listopadu, kdy bylo zkolaudováno. Ještě předtím však více než dva roky trvala diskuze mezi obyvateli, radnicí a projektanty. Ti do plánů zapracovávali připomínky místních lidí. Lidé si tak například prosadili, že se nebude na Dědině stavět garážový dům, přestože v ulicích chybí desítky regulérních parkovacích míst. Odmítli také předzahrádky před domy.

Rozhořčení mezi převážně staršími lidmi vzbudilo kácení starých, nahodile rostoucích stromů a keřů. „Opatrovala jsem si tady stříbrný smrk od semínka a oni mi ho pokáceli. Srdce mi to mohlo utrhnout,“ lamentuje jedna z obyvatelek. Na druhé straně řadě obyvatel v přízemích domů vadily stínící větve. Proto na místo často přerostlých a nevhodných dřevin bylo podle projektu na Dědině vysázeno 165 listnatých stromů, které by měly plnit odhlučňující funkci, poskytnout prostor pro relaxaci a zároveň nebudou stínit bytům. V létě pak zejména děti ocení pítka na pěti místech.


Po sídlišti na Dědině jsou rozmístěny nové lavičky a pítka.

Již teď si naopak lidé mohou povšimnout posíleného veřejného osvětlení. Pro bezpečnější přecházení jsou v Ciolkovského ulici postaveny dva vyvýšené přechody pro chodce. Poslední „vadou na kráse“ dědinského sídliště už je tak pouze objekt Delty, který ovšem nájemce intenzivně opravuje a v budoucnu v něm plánuje lékařské ordinace, obchody a kanceláře.

Šestková radnice se svými plány zdaleka nekončí. Již nyní připravuje obdobnou revitalizaci dalšího velkého sídliště na Petřinách. Celý příští rok budou její zástupci podobně jako na Dědině diskutovat s obyvateli, jak by si představovali okolí svých domů, a chystat konkrétní projekt. A v roce 2010 by se pak měli dělníci pustit do petřinských chodníků, laviček, altánů nebo stromů.

Co se změnilo na Dědině


Díky rekonstrukci vznikl na sídlišti nový shromažďovací prostor u hodin.