Vánoční stromy svítí, nastal čas Adventu

Prahu 6 lemuje vánoční výzdoba, Advent začal. Na Břevnově, u Písecké brány i na Vítězném náměstí v Dejvicích se rozsvítily vánoční stromy. Až do Vánoc připravila Praha 6 bohatý program, poprvé má i své trhy.

„Všichni si přejeme před Vánoci klid a pohodu, a málokdo ho opravdu má. Přesto bychom chtěli vyzvat občany k zastavení a potěšit je některým z vánočních programů,“ řekl starosta Tomáš Chalupa, když v neděli rozsvítil největší strom na Vítězném náměstí. Ten je tradičně ověšen ozdobami vyrobenými dětmi ze základních a mateřských škol z Prahy 6, ty nejhezčí vytvořily v mateřských školách Libocká, Sbíhavá a ve škole na Norbetrově. Strom je pak darem obyvatele Africké ulice z Prahy 6. Slavnostní rozsvícení doprovodily vánoční koledy v podání souboru Sedmihlásek ze ZŠ Červený vrch.

 
Děti ze ZŠ Marjánka zahrály vánoční koledy při slavnostním rozsvěcení stromu na Břevnově. Současně s tím se rozsvítilo i osvětlení v ulicích Prahy 6.  

Břevnovský, 44letý smrk se za kulturní dům Kaštan „přestěhoval“ z ulice Pod Královkou. Rozsvícen byl o den dříve a zazpívaly si pod ním děti ze základní školy Marjánka. Podpořit je přišly desítky lidí a nechyběl převor Prokop Siostrzonek. „Přeji lidem, aby si užívali radost z podstaty života, aby jim světlo na vánočním stromě nezevšednělo,“ řekl převor břevnovského kláštera.


Na slavnostní rozsvícení přišly desítky lidí.

Program pro každého
Vánoční nabídka je letos opravdu pestrá. „Program ve stanu na Vítězném náměstí je určen široké veřejnosti a doufáme, že si každý z nabídky vybere, co je mu blízké. Advent v Písecké bráně je zaměřen na tradice a vánoční zvyky,“ vysvětluje radní pro kulturu Ingrid Kejkrtová. V Písecké bráně se každou neděli rozsvěcí další svíce na adventním věnci. Lidé se mohou zapojit do adventních dílen. O všech sobotách a nedělích si může každý příchozí zdarma pod vedením lektorů vlastnoručně vyrobit z potřebných materiálů vánoční dekorace a ozdoby tradičními technikami. Na zdech vyzdobené brány mohou návštěvníci zhlédnout výstavu České vánoční zvyky a tradice.


V Písecké bráně děti zapálily první svíci na adventním věnci.


Děti v Písecké bráně vyráběly vánoční ozdoby, věnce a svíčky.

Součástí programu je i Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby, čeští skauti přinesou Betlémského světlo a v lednu se dostaví i Tři králové se svou sbírkou. V průběhu Adventu proběhne charitativní akce. Budou draženy vánoční stromky ozdobené známými osobnostmi ve prospěch postižených dětí z rehabilitačních a autistických tříd speciální školy Rooseveltova.

Program v Dejvicích zahájí starosta Tomáš Chalupa ve čtvrtek 4. prosince v podvečer a hned na druhý den odpoledne proběhne ve stanu setkání Mikulášů a čertů. O sobotním poledni 6. 12. se na Vítězné náměstí sjedou automobiloví veteráni a děti budou mít možnost se v historických vozech i svézt. Podvečerní koncerty ve stanu budou střídat dopolední divadelní představení pro děti, odpoledne pak budou pódia patřit souborům ze základních a mateřských škol z Prahy 6. Své sousedy přijde do stanu potěšit břevnovák Pavel Bobek, mladé publikum osloví zpěvačky Bára Zemanová nebo Iva Frühlingová, vánoční písně zazpívají Nezmaři a závěrečný koncert bude patřit narozeninovému večírku skupiny Bluesberry.

Trhy a mail pro Ježíška
Letos poprvé bude mít Praha 6 své vlastní vánoční trhy. „Dvanáct stánků s výhradně vánočním sortimentem a občerstvením nahradí kluziště z minulých let,“ říká tiskový mluvčí radnice Martin Šalek. Ten také vysvětluje, proč letos bude chybět budka, ze které děti volaly Ježíškovi. „Je to obtížné zařídit vzhledem k rekonstrukci úřadu. Ale bez spojení s Ježíškem děti nenecháme,“ slibuje. Radnice zřídila emailovou adresu jezisek@praha6.cz, kam si děti mohou psát svá přání. „Kromě vysněného dárku se musí děti představit, napsat věk a do které školy chodí. Nutný je i kontakt na rodiče,“ vysvětluje Šalek. Ze zaslaných mailových přání bude vylosováno dvacet vítězů, kteří získají vstupenky na představení Divadla Spejbla a Hurvínka


Advent v Dejvicích přivítal pěvecký sbor Sedmihlásek.

 Adventní program v Písecké bráně

Pátek 5. 12. od 18 hod. Mikulášská nadílka pro děti Prahy 6 Pátek 19. 12. Vánoční zpívání s dětmi z mateřských školek od 14 hod.
Sobota 6. 12. od 14 do 17 hod. Adventní dílny pro děti a dospělé, Charita Červený kříž Sobota 20. 12. od 13 do 17 hod. Adventní dílny pro děti i dospělé Koncert Břevnovského chrámového sboru pro seniory s vánočním svařákem od 17 hod.
Neděle 7. 12. od 13 do 17 hod. BRONZOVÁ NEDĚLE
Rozsvícení druhé svíčky na adventním věnci Adventní dílny pro děti a dospělé Vystoupení mima Michala Nesvadby v 17 hod. 9. 12. – 12. 12. Adventní dílny pro školy (po předchozí domluvě na emailu
info@piseckabrana.cz)
neděle 21. 12. od 13 do 17 hod.
ZLATÁ NEDĚLE Rozsvícení třetí svíčky na adventním věnci Adventní dílny pro děti a dospělé Vystoupení zpěvačky Petry Černocké v 17 hod.
Čtvrtek 11. 12 v 17 hod. Svatá Lucie se zpíváním s dětmi z mateřských školek úterý 23. 12. od 15 hod. Betlémské světlo – skautský oddíl Šipka
Sobota 13. 12. od 13 do 17 hod. Adventní dílny pro děti i dospělé čtvrtek 25. 12. v 17 hod. Rybova mše vánoční Diriguje: Miriam Němcová Účinkují: orchestr Praga Synfonietta, sólisté Národního divadla a Státní opery Praha
Neděle 14. 12. od 13 do 17 hod. STŘÍBRNÁ NEDĚLE
Rozsvícení třetí svíčky na adventním věnci Adventní dílny pro děti i dospělé Vystoupení hudební skupiny Myš a Maš v 17 hod.
úterý 6. 1. 2009 Tři králové se sbírkou