Deltu, ostudu sídliště Dědina, čeká generální oprava

Na sídlišti Dědina začala rekonstrukce objektu Delta. Soukromý majitel, který Deltu koupil od městské části vloni, hodlá z nevzhledného a zanedbaného betonového objektu vytvořit během roku a půl pohledné obchodní a společenské centrum. Většina nájemníků bude po dobu rekonstrukce fungovat nadále v provizorních prostorách.  Činnost však ukončí klub Delta. Svoji pobočku se rozhodla uzavřít i pobočka městské knihovny.

Rekonstrukce proběhne v obou oddělených budovách Delty a dotkne se prakticky všech jejích částí. "V době koupě Delty od Prahy 6 jsme se zaručili investovat do objektu kolem šedesáti milionů korun. V dnešní době máme rozpočet již dvojnásobný," sdělil Václav Klán, ředitel společnosti Amádeus, které Delta nyní patří. Podle něj je Delta v zoufalém stavu a je nutné ji kompletně opravit včetně všech rozvodů. Dojde k úpravám vnitřních prostor, objekt dostane nová okna, zateplení a fasádu. "Chceme vytvořit příjemné, barevné nákupní centrum, které bude nabízet služby atraktivní pro tuto spádovou oblast," řekl Václav Klán. Společnost v současné době jedná se stávajícími nájemci, kteří budou mít po dobu rekonstrukce v dispozici náhradní prostory. "Provoz lékařských ordinací zůstane zachován, lékaři se na čas přesunou do prostor, které se nebudou opravovat. Stejně tak služebna městské policie. Prodejna potravin bude také nepřetržitě otevřená," upřesnil Klán.

Po dokončení přestavby by se měla nabídka Delty rozšířit například o veterinární ordinaci, drogerii a další služby. Na Deltu se vrátí i restaurace, nicméně do menších prostor a s jiným provozovatelem.

Jako první bude zahájena rekonstrukce menšího objektu a zároveň rekonstrukce prostor v nejvyšších patrech větší budovy. Tam se zhruba na dva roky přestěhuje část úřadu Městské části, a to po dobu rekonstrukce radnice v Dejvicích. "Na Deltu plánujeme přemístit některou agendu úřadu," potvrdila tajemnice úřadu Lenka Pokorná. "Stěhování se uskuteční v prvním pololetí roku, pravděpodobně v dubnu. Občané budou o změnách včas informováni," dodala.

Knihovna končí, provizorium nechce

Rozruch mezi lidmi v souvislosti s rekonstrukcí Delty vyvolalo oznámení pobočky místní knihovny, že od dubna končí provoz. Jako důvod vedení knihovny uvedlo výpověď z nájmu. "Výpověď z důvodu rekonstrukce dostali všichni nájemci. S většinou z nich jednáme o uzavření nových smluv a většina také v Deltě zůstane," sdělil Klán. Podle něj však vedení městské knihovny o náhradní prostory zájem nemělo a na nabídku vrátit se do opravených prostor nereagovalo. Něco jiného však tvrdí knihovna. "Městská knihovna nedostala ze strany dosavadního pronajímatele žádnou konkrétní nabídku ohledně případného budoucího pronájmu. V momentě, kdy dostane nabídku odpovídajících prostor za přijatelné nájemné a dalších podmínek jako je dlouhodobá perspektiva apod., je možné, že se s majitelem objektu dohodne a knihovna na Dědině bude," říká tisková mluvčí Věra Voňková. Přijatelné nájemné však může být jádrem problému. Ve smlouvě s městskou částí o převodu vlastnictví objektu Delta se kupující zavázal umožnit provoz městské knihovny v prostorách o výměře min. 160 m2 na dobu určitou dle požadavku nájemce a za nájemné obvyklé. Mluvčí Voňková však potvrdila, že rozpočet knihovny neumožňuje akceptovat tržní nájemné. To je podle cenové mapy v lokalitě Dědiny kolem třech tisíc korun na metr čtvereční. Knihovna dosud platila kolem sedmi set korun za metr.

Na zprávu o zrušení pobočky, která eviduje na osm set pravidelných čtenářů, reagovali s nevolí místní lidé. Emailovými dotazy i dopisy se obraceli i na radnici Prahy 6. Ta se proto zapojila do jednání jak s knihovnou, tak s majitelem Delty. "Máme maximální zájem na zachování a fungování knihovny na sídlišti Dědina, proto se snažíme najít společně řešení," potvrdila radní pro kulturu Ingrid Kejkrtová. "Jednala jsem se všemi zúčastněnými stranami, ať s majitelem objektu panem Klánem, vedoucí knihovny pro Prahu 6 paní Laubovou a vedoucí odboru služeb Městské knihovny paní Dokládalovou. Zaznamenala jsem maximální snahu ze strany současného majitele vyjít knihovně vstříc, takže věřím, že bude-li vůle, tak se řešení najde." Dodala, že Praha 6 ze svého rozpočtu pravidelně podporuje dejvickou pobočku, která sídlí v soukromém domě.

Pro zachování pobočky je i ředitel místní základní školy Mojmír Dunděra. "Je škoda rušit pobočku, kterou navštěvuje polovina žáků školy a další obyvatelé sídliště. Nabídl jsem řediteli knihovny osmdesátimetrový prostor ve zrekonstruované škole, s možností připojení na internet. Spojení provozu školy a knihovny by odpovídalo mým představám o škole jako komunitním centru," domnívá se Dunděra a podotýká, že nájemné by bylo jistě příznivější než na Deltě. Ani na tuto nabídku však vedení knihovny nereagovalo. Tisková mluvčí Voňková nicméně uvedla, že minimálně po dobu rekonstrukce by měl na Dědinu zajíždět bibliobus, tedy pojízdná knihovna.

Klub Delta hraje poslední koncerty

Poslední půl sezónu existence si odbývá i hudební klub Delta, který mimo jiné vloni oslavil dvacet let trvání. Do května se budou konat poslední koncerty, poté už jen filmová promítání, která skončí v červnu. "To je život, co se dá dělat," komentovala zavření klubu provozovatelka Zuzana Jáchymová, která potvrdila, že klub dál provozovat nebude. "Asi to tak má být, lidí chodilo čím dál méně a na tržní nájemné si nevyděláme," dodala. Na závěrečné jaro však chystá přehlídku oblíbených kapel jako jsou Hm , Tata Bojs, Hudba Praha nebo ­123 minut a dalších. Klub Delta měl být letos podpořen jeden a půl milionovou dotací Prahy 6. "Klub bude fungovat do poloviny roku, proto dostane polovinu částky," uvedla radní pro kulturu Ingrid Kejkrtová.

Harmonogram uzavírky pobočky MKP Dědina:
31. ledna 2008 ­ ukončení výpůjční činnosti
do 29. února 2008 ­ vracení vypůjčených knih, prezenční služby knihovny
do 31. března 2008 ­ vracení knih každou středu 9 ­ 12 hod., 13 ­ 18 hod. Knihy bude možné vracet i v pobočce Břevnov, Bělohorská 56, Praha 6.

Takto budou vypadat čekárny u ordinací lékařů po rekonstrukci Delty.