S odpadem do sběrných dvorů, velkoobjemových kontejnerů bude méně

Mnohem více než v minulých letech budou lidé muset odvážet objemný odpad do sběrných dvorů. Místo téměř osmi set velkoobjemových kontejnerů, které vloni od března do října přistavoval magistrát v různých lokalitách Prahy 6, jich  letos bude rozmístěno pouze 83.

"Podle našich informací nemá magistrát na zajištění kontejnerů v původním rozsahu dostatek financí," sdělil radní pro životní prostředí Jan Záruba. "Zastaveno bylo i navyšování počtu stanovišť pro tříděný odpad a četnosti svozu," upozorňuje na informace z magistrátu Záruba. "Městská část však ze svého rozpočtu hradí provoz pěti sběrných dvorů, kam mohou lidé s trvalým bydlištěm v Praze 6 odpad bezplatně odvážet," dodává. Provoz sběrného dvora v Proboštské ulici je pak hrazen magistrátem.

Šestková radnice však i pro letošní rok počítá s přistavením kontejnerů na rostlinný i velkoobjemový odpad v rámci jarního a podzimního úklidu. Kontejnery budou na 84 stanovištích umístěny vždy před komplexním úklidem komunikací, na jaře to bude během dubna a začátku května, na podzim od října do listopadu. "Na každé stanoviště mohou být dodány nejvíce čtyři kontejnery, což je maximálně 336 kusů kontejnerů na jaře a totéž i na podzim. Vzhledem k tomu, že požadavky od občanů neustále rostou, bývá vyčerpán plný počet," upřesňuje Dana Charvátová, vedoucí odboru dopravy a životního prostředí radnice. Tuto akci hradí Praha 6 ze svého rozpočtu a vyčlenila na ni téměř 2,4 milionu korun. Průměrná cena za přistavení, odvoz a likvidaci objemného a rostlinného odpadu se pohybuje kolem tří tisíc za 1 kontejner.

O umístění a datu přistavení kontejnerů magistrátem se lidé mohou informovat od konce ledna na Call centru Pražských služeb, tel. 284 091 888. Harmonogramy svozu budou postupně zveřejněny na internetových stránkách městské části i v Šestce.

Do velkoobjemových kontejnerů patří starý nábytek, koberce a linolea, lyže, snowboardy, kola, velká zrcadla, umyvadla, WC mísy apod. Zásadně se tam nesmí odkládat lednice, televizory a monitory, zářivky a výbojky, autobaterie a jiné nebezpečné odpady. V případě, že občané nemohou sami odvézt objemný odpad do sběrného dvora, mají možnost využít placený objednávkový odvozu odpadu, který je prováděn na základě písemné objednávky zaslané e-mailem, poštou, faxem nebo osobně objednané na vybraném sběrném dvoře (SD Proboštská 1, tel. 284 09 84 75). Cena je stanovena za naložení odpadu (rozhoduje množství) a za ujeté kilometry.

Informace o nakládání s komunálním odpadem najdete na stránkách: http://envis.praha-mesto.cz/odpady

Sběrné dvory Praha 6
ul. Radimova č. 44 (vedle usedlosti Kajetánka)
ul. Jednořadá 2124
areál SK Aritma, Nad lávkou č. 5 Moravanů č. 2670

Otevřeno v zimním období:
Po, St: 8.30 ­ 16.00
Út, Čt: 8.30 ­ 16.00
Pá, So: 8.30 ­ 12.30